Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Pieczone ziemniaki, buraki i marchew z pikantnym sosem

Ilość porcji: 3 - 4
Czas przygotowania: ok. 45 min

SKŁADNIKI

  • ok. 600 g ziemniaków Red Anna
  • ok. 350 g buraków
  • ok. 200 g mini marchewek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek (do pieczenia warzyw)
  • 70 g zielonych oliwek nadziewanych pastą pimento La Campagna
  • ok. 10 dużych listków świeżej bazylii
  • pół pęczka koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 - 4 łyżeczki musztardy miodowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (do sosu)
  • 1 - 2 łyżeczki octu z czerwonego wina
  • świeżo zmielony pieprz (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE

Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. Buraki obierz ze skóry lub dobrze wyczyść i osusz. Pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do naczynia do zapiekania. Buraki skrop 1 łyżką oliwy z oliwek i wymieszaj.

Ziemniaki wyczyść i pokrój na większe kawałki. Kawałki ziemniaków powinny być większe niż buraków, bo upieką się szybciej. Marchewkę umyj i osusz. Warzywa przełóż osobnego naczynia do zapiekania i skrop 2 łyżkami oliwy z oliwek, wymieszaj. Do warzyw nie dodawaj soli, bo sos będzie słony.

Naczynie z burakami wstaw do piekarnika na ok. 15 minut. Następnie włóż naczynie z ziemniakami i marchewką, zapiekaj razem z burakami ok. 30 - 40 minut. Sprawdź pod koniec czy warzywa są wystarczająco miękkie. Jeśli nie wydłuż czas.

W czasie, kiedy warzywa są w piekarniku przygotuj sos. W blenderze zmiksuj oliwki, bazylię, koperek, czosnek, musztardę, oliwę i ocet. W razie potrzeby, jeśli sos będzie za gęsty, dolej odrobinę wody lub zalewy z oliwek. Ułatwi to również miksowanie sosu. W razie potrzeby dodaj pieprz lub łyżeczkę miodu.

Gdy warzywa będą gotowe, przełóż je do dwóch osobnych misek. Ten zabieg jest po to, aby ziemniaki i marchewka przy mieszaniu z burakami i sosem nie zmieniły koloru pod wpływem soku z buraków. Sos wlej do obu misek z warzywami i wymieszaj.

Na talerz wyłóż porcję ziemniaków z marchewką i buraków, tak by ładnie się wymieszały i od razu podawaj.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO