Pieczone frytki z marchewki

Czas: 40 minut
Ilość porcji: 2-3

SKŁADNIKI

  • 1 duże jajo lekko ubite
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 70 g tartego parmezanu
  • 3 duże marchewki GO EKO
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu

Do podania:

  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki świeżej salsy pomidorowej*
  • 1 duże dojrzałe awokado, pokrojone
  • 1 mała czerwona cebula obrana i cienko pokrojona
  • 1 łagodne czerwone chili w plasterkach

*Salsa pomidorowa:

  • 4 dojrzałe pomidory, najlepiej malinowe
  • 1 pęczek kolendry, pietruszki lub bazylii
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula czerwona
  • 1 papryczki chilli (można dodać mniej)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 limonka
  • 4 łyżki oliwy
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE

Rozgrzej piekarnik do 200 ° C. Marchewki obierz i pokrój w słupki, jak na frytki. Płaską blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Jajko wymieszaj z wodą i wlej na płaski talerz. Na drugi talerz wsyp parmezan. Każdy kawałek frytki zanurz w jajku, a następnie w parmezan. Ułóż na blaszce do pieczenia tak, aby marchewki się nie stykały. Posyp solą, pieprzem i wstaw do piekarnika na 15-20 minut, obracając jeden raz, aż uzyskasz ciemnobrązowy kolor. Marchewki wyjmij z piekarnika i ułóż na talerzu lub desce. Podawaj z kwaśną śmietaną lub salsą pomidorową. Dodatkowo podaj warzywa tj. kawałki awokado, papryki itp. oraz posyp ziołami np.: kolendrą. Natychmiast podawaj.

*Salsa pomidorowa: W kielichu blendera umieść pomidory, pozbawioną gniazda nasiennego paprykę, cebulę pokrojoną na mniejsze kawałki, obrany czosnek, zioła, sól, sok wyciśnięty z limonki oraz oliwę. Zmiksuj tak, aby były widoczne cząstki warzyw, nie na gładkie puree. Przelej salsę do sita i pozostaw, aż nadmiar soku odcieknie. Przełóż do miseczki i podawaj.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO