Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Pesto grzybowo - pieczarkowe

Ilość porcji: 4-5
Czas przygotowania: 45 min

SKŁADNIKI

  • 220 g pieczarek
  • 100 g grzybów, świeżych (mieszanych np. kurek, podgrzybków, borowików)
  • 2 cebule szalotki
  • 20 g masła klarowanego
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 g blanszowanych, prażonych migdałów
  • ok. 16 liści bazylii, świeżych
  • 3/4 łyżeczki suszonego tymianku
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 50 g tartego sera parmezan
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE

Pieczarki oraz grzyby oczyść, szybko opłucz i dokładnie osusz. Pokrój w grubsze plastry. Cebulę obierz i posiekaj w piórka. Masło rozgrzej na patelni, dodaj cebulę i co chwilę mieszając zeszklij ją na umiarkowanym ogniu. Pod koniec dodaj obrany i posiekany czosnek i krótko podsmaż mieszając. Dodaj pieczarki, grzyby i duś pod przykryciem ok. 10 minut, mieszając co jakiś czas.
Całość przełóż do naczynia blendera, dodaj migdały, bazylię, tymianek, oliwę i miksuj ok. 15 sekund. Całość powinna być zblendowana w stopniu umiarkowanym, nie na gładkie puree. Przełóż pesto do miseczki i odstaw do całkowitego wystudzenia.

Dodaj parmezan, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Podawaj z grzankami lub jako dodatek do makaronu.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO