Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Pasta z pieczonego bakłażana

Ilość porcji: 1 mała miseczka pasty
Czas przygotowania: 1 h

SKŁADNIKI

  • 1 duży bakłażan
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki słonecznika
  • 10 połówek suszonych pomidorów
  • 1/3 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE

Bakłażana obierz ze skórki, pokrój na 1 cm plastry. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pie-czenia. Bakłażana piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni ok. 35 minut. Cebulę posiekaj na mniejsze kawałki podsmaż na oliwie z oliwek z czosnkiem.
Wypieczonego bakłażana przełóż do naczynia blendera, dodaj przesmażoną cebulę z czosnkiem, słonecznik, suszone pomidory oraz przyprawy. Zblenduj całość na gładką pastę. Jeśli pasta będzie za gęsta dodaj więcej oliwy.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO