Liczba porcji: 4
Czas: 30 minut + czas na stężenie masy 2,5 – 3 h
Panna cotta
Pudding chia
Dodatkowo
Panna cotta
Żelatynę przesyp do mniejszej miseczki i zalej odrobiną ciepłej wody. Do garnka wlej mleko kokosowe, dodaj ziarenka z laski wanilii, skórkę z połowy pomarańczy, ksylitol oraz szczyptę soli. Całość podgrzewaj na małej mocy palnika. Gdy mleczko się zagotuje, zdejmij z palnika i dodaj napęczniałą żelatynę. Wymieszaj i odstaw na 15 minut.
Mleczko jeszcze raz wymieszaj i przelej do 4 szklanek przez drobne sitko. Odstaw, aby masa ostygła. Następnie wstaw desery do lodówki do całkowitego stężenia.
Pudding chia
Mleko roślinne przelej do garnka. Dodaj kakao, syrop z agawy i doprowadź do wrzenia. Wymieszaj płyn dokładnie, aby nie było grudek z kakao. W miseczce umieść nasiona chia i zalej płynem. Wymieszaj i odstaw do napęcznienia nasionek na ok. 20 min.
Wyjmij desery z lodówki i na wierzchu każdego rozprowadź pudding chia. Udekoruj borówkami amerykańskimi lub nektarynami i posyp posiekanymi orzechami. Dodatkowo możesz polać całość syropem z agawy.