Paluchy serowe z ciasta francuskiego z suszonymi pomidorami i oliwkami
Kategoria: przystawka

Liczba porcji: ok. 40 paluchów
Czas przygotowania: 45 min
Dodatkowe informacje: wegetariańskie, bez cukru

SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 2 arkusze ciasta francuskiego
  • 200 g sera cheddar Premieur
  • łyżeczka bazylii Bolinero
  • łyżeczka oregano Bolinero
  • łyżeczka tymianku Bolinero
  • łyżeczka słodkiej papryki Bolinero
  • 10 pomidorów suszonych La Campagna
  • garść zielonych oliwek La Campagna
  • jajko

Paluchy serowe WWW P.jpg

PRZYGOTOWANIE

Jeden arkusz ciasta francuskiego rozłóż na blacie. Jajko roztrzep widelcem i posmaruj nim ciasto. Ser zetrzyj na tarce i rozłóż go równomiernie na cieście. Pomidory suszone i oliwki drobno posiekaj. Rozłóż je na serze. Następnie posyp całość połową ziół, przykryj drugim arkuszem ciasta francuskiego i dociśnij. Posmaruj go jajkiem i posyp pozostałymi ziołami. Ciasto pokrój na 20 równych pasów. Każdy paseczek skręć jak sprężynkę i ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia, zostawiając odstępy (po 10 pasków na blachę). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 25 minut na złoto. Paluchy wystudź i poprzekrawaj na pół.

 NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO