Naleśniki gryczane z sałatką z kapusty włoskiej
Kategoria: fit

Czas przygotowania: 30 min

Liczba porcji: 3 szt.

SKŁADNIKI

Naleśniki

  • 60 g mąki gryczanej
  • szczypta soli
  • 125 ml mleka roślinnego
  • jajko
  • łyżka oleju kokosowego (do smażenia)

Sałatka

  • mała czerwona cebula
  • 100 g kapusty włoskiej
  • 100 g jogurtu naturalnego Miletto
  • łyżka musztardy np. Dijon
  • świeżo zmielona sól krystaliczna Premieur
  • świeżo zmielony pieprz
  • łyżeczka miodu
  • mały ząbek czosnku
  • pietruszka w doniczce
  • 45 g rodzynek Sereno
  • 60 g orzechów włoskich Sereno
  • 150 g filetu z kurczaka

Naleśniki

Mąkę przesiej z solą do miski. W osobnym naczyniu wymieszaj składniki płynne: mleko oraz jajko. Przelej płyn do mąki i wymieszaj do uzyskania gładkiego ciasta naleśnikowego (bez grudek). Smaż naleśniki na odrobinie oleju kokosowego na mocno rozgrzanej patelni z obu stron. Najlepiej na patelni o nieprzywierającej powłoce.

Sałatka

Cebulę obierz i cienko pokrój, np. w piórka. Kapustę poszatkuj. Do małej miseczki przełóż jogurt, dodaj musztardę, sól, pieprz, ocet, miód oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Przelej sos do cebuli oraz kapusty włoskiej, dodaj natkę pietruszki, orzechy, rodzynki i wymieszaj. Dodatkowo możesz dodać do sałatki pokrojony w kostkę, przyprawiony i podsmażony filet z kurczaka.

Na talerzu umieść naleśnik, przykryj go sałatką i delikatnie zawiń. Od razu podawaj!

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO