Muffinki a’la spaghetti
Kategoria: obiad

Liczba porcji: 8
Czas: 75 min
Dodatkowe informacje: bez cukru, bezglutenowe

SKŁADNIKI

  • 250 g bezglutenowego makaronu spaghetti
  • 400 g mięsa mielonego z indyka
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 ml pomidorowej passaty
  • łyżeczka bazylii Bolinero
  • łyżeczka oregano Bolinero
  • łyżeczka słodkiej papryki Bolinero
  • 2 jajka
  • 100 g sera Parmigiano Reggiano Premieur
  • garść świeżych listków bazylii
  • olej kokosowy do smażenia i posmarowania formy
  • pieprz, sól

Spaghetti_muffins_www_p2222222.jpg

PRZYGOTOWANIE

Makaron ugotuj na półtwardo w lekko osolonym wrzątku. Powinien być już sprężysty, lecz lekko niedogotowany. Następnie wystudź go w zimnej wodzie i odcedź. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju kokosowego i podsmaż posiekane w drobną kostkę cebulę oraz czosnek. Następnie dodaj mielone mięso z indyka i usmaż na złoto. Wlej passatę do mięsa i gotuj krótką chwilę. Sos przypraw bazylią, oregano, papryką, pieprzem oraz solą do smaku. Makaron przełóż do miski, wbij jajka i dodaj większą część otartego parmezanu (odrobinę możesz zostawić do posypania gotowych muffinów). Wszystko dokładnie wymieszaj.

Formę na muffinki posmaruj olejem kokosowym. Następnie w każdy otwór włóż porcję makaronu, formując kształt gniazdka. Do środka wlej gotowy sos. Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200ºC i piecz 20-25 minut. Następnie wystudź całość przez około pół godziny i delikatnie wyjmij makaronowe muffiny. Z wierzchu posyp je parmezanem i udekoruj listkami bazylii.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO