Limonkowe tiramisu
Kategoria: deser

Ilość porcji: 4
Czas: 1,5 h
Informacje dodatkowe: bez cukru

SKŁADNIKI

Biszkopciki

  • 3 białka
  • 80 g ksylitolu
  • 3 żółtka
  • 50 g mąki kokosowej
  • 20 g mąki ziemniaczanej

 Dodatkowo

  • kubek śmietanki Miletto 30%
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej Amora Gold
  • 2/3 szklanki gorącej wody
  • 3-4 łyżki kakao

 Limonkowy krem

  • 2 limonki
  • 40 g miękkiego masła extra Miletto
  • 2 żółtka
  • jajko
  • 120 g ksylitolu

tiramisu1.jpg

PRZYGOTOWANIE

Biszkopciki

Białka ubij z ksylitolem na sztywną pianę. Do ubitych białek dodawaj stopniowo żółtka. Mąkę kokosową i ziemniaczaną przesiej do ubitej piany. Całość wymieszaj. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wyciśnij za pomocą rękawa cukierniczego podłużne biszkopciki o długości ok. 4 cm. Biszkopciki piecz w 180 stopniach Celsjusza z termoobiegiem. Upieczone wystudź na kratce. Kawę zalej gorącą wodą i odstaw do wystudzenia.

Krem

W niedużym garnuszku roztrzep jajka, żółtka i ksylitol do połączenia. Postaw na kuchence, podgrzewaj na małej mocy palnika, stale mieszając. Dodaj masło, skórkę i sok z limonki. Mieszaj, do zagotowania i zgęstnienia kremu i otrzymania gładkiej konsystencji. Gotowy krem odstaw do schłodzenia. Śmietankę ubij na sztywno. Do przygotowanych szklanek wyłóż nasączone w kawie biszkopciki, wierzch posyp kakao, następnie wyłóż krem limonkowy oraz śmietanę. W zależności, jakie masz szklanki do deseru, nałóż 2 lub 3 warstwy biszkoptów i kremu.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO