Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Lekka sałatka z oliwkami i kiełkami brokułu

Ilość porcji: ok. 5 - 6

SKŁADNIKI

  • 2 - 3 opakowania ciasta francuskiego
  • 1 rozmącone jajko
  • 6 rzodkiewek
  • 2 ogórki zielone
  • 15 czarnych oliwek
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 - 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • ½ opakowania kiełków brokułu
  • 2 łyżeczki czarnuszki

PRZYGOTOWANIE

Ciasto francuskie rozłóż na stolnicy i wytnij szklanką krążki, ok. 15 szt. W środku, w ok. 8 - 10 krążkach, zrób mniejsze krążki. Każdy większy krążek posmaruj rozmąconym jajkiem i układaj na nim krążki z wyciętymi kółkami - po 2 sztuki na większym krążku. Posmaruj wierzch i boki rozmąconym jajkiem i nakłuj spód widelcem. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C ok. 13-15 minut na rumiany kolor. Odstaw do wystudzenia.

Obrane i pocięte w półplasterki ogórki, rzodkiewki i oliwki umieść w misce. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Całość wymieszaj z majonezem, jogurtem oraz dopraw solą i pieprzem. Pod koniec dodaj garść kiełków brokuła i krótko wymieszaj. Podawaj w miseczkach z ciasta francuskiego posypując kiełkami i czarnuszką.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO