Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Krem brokułowy z lubczykiem

Ilość porcji: 3

SKŁADNIKI

  • 1 świeży brokuł
  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 por
  • 2 łyżki serka śmietankowego
  • 40 g sera pleśniowego
  • 2 łyżki masła
  • 5-6 gałązek lubczyku

PRZYGOTOWANIE

Brokuł podziel na mniejsze różyczki, łodygę obierz. Marchewkę, pietruszkę i kawałek selera zetrzyj na tarce o grubych oczkach, por pokrój w cienkie plastry. Z kolei cebulę posiekaj w kostkę. Na rozgrzanej patelni na maśle zeszklij cebulę, dodaj ząbki czosnku. Smaż, aż czosnek uwolni swój aromat. Dodaj starte warzywa, por oraz lubczyk. Duś pod przykryciem do miękkości warzyw. Na koniec dodaj brokuł, podlej warzywa wodą lub bulionem (1 litr). Gotuj 15-20 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę solą i pieprzem. Dodaj serek śmietankowym oraz ser pleśniowy pokrojony w drobną kostkę. Zupę zblenduj na gładki krem. 

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO