Kopytka z burakami
Kategoria: obiad

Czas przygotowania: 1 h
Liczba porcji: 4

SKŁADNIKI

Kopytka

  • ugotowany i obrany ze skóry burak czerwony
  • 400 g ugotowanych ziemniaków Gala
  • żółtko
  • mąka ziemniaczana
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego Bolinero

Dodatkowo

  • 100 g obranego i rozdrobnionego jarmużu
  • łyżka oleju rzepakowego Ollineo
  • 3 łyżki masła extra osełka Miletto
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2 średnie marchewki obrane i pokrojone w cienkie paseczki
  • 2 łyżki ziaren słonecznika Sereno
  • 50 g pokruszonego sera pleśniowego

PRZYGOTOWANIE

Obranego buraka zmiksuj na puree razem z ugotowanymi do miękkości ziemniakami. (Jeśli ziemniaki nie są sypkie - po ugotowaniu i wystudzeniu odstaw je na dzień do lodówki i poczekaj aż nieco przeschną). Zblendowane warzywa wyłóż do miski, podziel na 4 części i jedną część wyjmij. W puste miejsce wysp mąkę i dodaj żółtko.

Całość dobrze wymieszaj, jeśli ciasto nadal klei się do rąk, dodaj więcej mąki. Pamiętaj jednak, że im mniej mąki, tym delikatniejsze kopytka.

Na posypanym mąką blacie z uformuj z ciasta wałeczek, lekko go spłaszcz i pokrój po skosie na kluseczki o długości ok. 3-4 cm. Kopytka gotuj partiami w posolonej wodzie (wystarczy 4-5 minut od wypłynięcia).

Jarmuż zblanszuj w gotującej się wodzie przez minutę. Odcedź i przełóż do miski z lodowatą wodą (dodaj do niej kostki lodu). Po 2-3 minutach odcedź i odciśnij ręcznikiem papierowym. Na patelni podgrzej oliwę i masło, dodaj czosnek, a kiedy się zeszkli również marchewkę. Marchewkę podsmażaj na średnim ogniu mieszając, po 2-3 minutach dodaj jarmuż i słonecznik, smaż dalej razem przez kolejne 2-3 minuty (warzywa powinny pozostać chrupiące). Dopraw solą i pieprzem.

Ugotowane kopytka podaj z warzywami i posyp pokruszonym serem pleśniowym.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO