Jogurtowe lody truskawkowe z nasionami chia
Kategoria: śniadanie

Ilość porcji: 6
Czas: 15 min
Dodatkowe informacje: bez cukru

SKŁADNIKI

  • 150 g świeżych truskawek
  • 2-3 łyżeczki ksylitolu
  • szczypta mielonego cynamonu Bolinero
  • 100 ml jogurtu naturalnego Miletto
  • 1 dojrzały banan
  • 3 łyżeczki nasion chia

Jogurtowe-lody-truskawkowe-z-nasionami-chia-web-(1).jpg

PRZYGOTOWANIE

Truskawki umyj i usuń szypułki. Pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do blendera. Dodaj ksylitol, szczyptę cynamonu i zblenduj na gładkie puree. Możesz zamiast blendera rozgnieść owoce widelcem. Jogurt oraz banana również zblenduj osobno na gładkie puree. Dodaj nasiona chia i wymieszaj.

Do foremek kładź naprzemiennie po łyżeczce musu z truskawek i jogurtu z bananem, aż wypełnione zostaną wszystkie foremki. Całość przemieszaj krótko od góry drewnianym patyczkiem, np. do szaszłyków, aby warstwy się nieco zespoiły. Włóż patyczki do lodów w środek każdej foremki  i wstaw do zamrażarki na minimum 4 godziny. Po zmrożeniu wyjmuj lody z foremki, lekko ogrzewając dłońmi poszczególne części foremki. Możesz również zanurzyć foremkę na chwilę w gorącej wodzie i od razu wyjąć lody.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO