Czas: 1 h + 12 h oczekiwania
Ilość porcji: 16 kotlecików (4 porcje)
Dodatkowe informacje: bez glutenu, bez nabiału, bez cukru, wegańskie
Falafele
Surówka z marchwi
Falafele
Ciecierzycę namocz przez noc. Odcedź i zmiel za pomocą blendera lub maszynki do mielenia mięsa.
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na złoto na oleju kokosowym. Czosnek zetrzyj na tartce. Dodaj wszystkie przyprawy i natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj.
Z masy uformuj 16 równych kotlecików w kształcie dysków. Ułóż je na papierze do pieczenia i piecz około 30 minut w 180 stopniach, obracając kotleciki w połowie czasu na drugą stronę.
Falafele podawaj z surówką z marchwi, hummusem i świeżym ogórkiem.
Surówka z marchwi
Marchew zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Podobnie postąp z czosnkiem i imbirem.
Dodaj miód, sok z cytryny i olej. Wymieszaj.