Dżem z pomidorów
Kategoria: śniadanie

Czas: 45-60 minut
Ilość porcji: słoiczek dżemu
Dodatkowe informacje: bez cukru, bez laktozy, wegańskie, bezglutenowe

SKŁADNIKI

  • 500 g pomidorów daktylowych (2 opakowania)
  • 100 g ksylitolu lub erytrytolu
  • 1 łyżka octu jabłkowego Bio
  • 3 łyżki nasion chia

NETTO-baner-dzem-z-pomidorow-2017-(1).jpg

PRZYGOTOWANIE

Pomidory myjemy, osuszamy i kroimy na połówki lub ćwiartki. Gotujemy powoli na małym ogniu przez 15 minut, cały czas mieszając. Kiedy będą miękkie, wsypujemy ksylitol lub erytrytol. Gotujemy kolejny kwadrans. Następnie wsypujemy nasiona chia i cały czas podgrzewamy, aż dżem stanie się gęsty (około 10-15 minut). Na sam koniec dodajemy ocet, energicznie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Podajemy z ulubionym pieczywem lub jako dodatek do dań z grilla, wędlin czy serów.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO