Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Drobiowe burgery z rzodkiewką i ogórkiem

Ilość porcji: ok. 5 porcji

SKŁADNIKI

Mięsne kotleciki:

  • 450 g piersi z indyka
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 cebule szalotki
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 jajko
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Sos:

  • 5 dużych rzodkiewek
  • 1/2 zielonego ogórka
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki gęstego jogurtu
  • 1,5 łyżeczki majonezu

Dodatkowo:

  • 2 garści mieszanki sałat
  • 5 bułek pełnoziarnistych/1 pełnoziarnisty chleb lub 5 klasycznych bułek do hamburgerów

PRZYGOTOWANIE

Pierś z indyka umyj, pokrój na kawałki i rozdrobnij w melakserze lub pojemniku rozdrabniacza. Przełóż mięso do miski, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, jajko i musztardę. Szalotkę obierz i pokrój w drobną kostkę. Smaż na 1,5 łyżki oleju na złoty kolor. Przełóż do miski z mięsem i pozostałymi składnikami. Dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Uformuj nieduże kotleciki mocząc ręce w chłodnej wodzie. Patelnię rozgrzej z pozostałym olejem i smaż burgery po ok. 5 minut z każdej strony. Możesz też obtaczać kotleciki w oleju i kłaść na suchą patelnię.

Ogórka obierz. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach razem z rzodkiewką. Dodaj sporą szczyptę soli, wymieszaj i odstaw na 15 min. Po tym czasie odsącz z nadmiaru soku. Dodaj posiekany koperek, jogurt, majonez i pieprz. Wymieszaj, w razie potrzeby dodając więcej soli.

Bułkę do burgerów przekrój na połowę. Chleb pokrój na grubsze kromki. Bułki/kromki chleba włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 7 minut, aby były chrupiące. Na połowie bułki/kromce chleba umieść mieszankę sałat, kotlecika oraz sos z rzodkiewki i ogórka. Przykryj drugą połówką bułki/kromką chleba i od razu podawaj.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO