Cytrusowy kompot z suszu
Kategoria: deser

Liczba porcji: 5-6
Czas przygotowania: 2,5 h

SKŁADNIKI

  • 2 opakowania suszu wigilijnego
  • 2,5 l zimnej wody
  • gwiazdka anyżu (opcjonalnie)
  • 5-6 goździków
  • 2 laski cynamonu
  • świeże pomarańcze
  • 3 - 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE

Owoce umyj, umieść w większym garnku i zalej wodą. Dodaj anyż, goździki, cynamon i gotuj na małym ogniu przez ok. 15-20 minut, aż owoce zmiękną. W międzyczasie dokładnie umyj pomarańczę i sparz wrzątkiem. Pokrój w plasterki lub ćwiartki i dodaj do kompotu 10 minut przed końcem gotowania. Wsyp cukier i wymieszaj do rozpuszczenia. Zdejmij kompot z kuchenki, dodaj sok z cytryny, wymieszaj i odstaw na ok. 2-3 h. Przelej do dzbanka wraz z owocami.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO