Cukinia faszerowana kaszą gryczaną
Kategoria: obiad

Czas: 40 minut
Ilość porcji: 2
Dodatkowe informacje: bez cukru, bez laktozy, wegańskie, bezglutenowe

SKŁADNIKI

  • 1 cukinia
  • ¾ szklanki białej kaszy gryczanej
  • ok. 300 ml bulionu z warzyw
  • ½ łyżeczki curry Bolinero
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 pomidory malinowe
  • 2 gałązki tymianku
  • 1 natka pietruszki
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • sól, pieprz

NETTO-baner-cukinia-faszerowana-kasza-gryczana-2017_17-(2).jpg

PRZYGOTOWANIE

Cukinię wydrąż, formując łódeczki. Cebulę oraz czosnek drobno posiekaj, a następnie przysmaż na oleju kokosowym. Kolejno wsyp kaszę i wrzuć gałązki tymianku. Powoli wlewaj bulion wymieszany uprzednio z curry, cały czas mieszając. Gdy część płynu odparuje, dolej kolejną partię. Gdy kasza stanie się już miękka, dodaj pokrojone w drobną kostkę pomidory oraz miąższ z cukinii. Gotuj jeszcze kilka chwil. Na koniec przypraw całość solą, pieprzem i drobno posiekaną natką pietruszki. Gotowym farszem napełnij wydrążone połówki cukinii. Wstaw je następnie do piekarnika nagrzanego do 200ºC i piecz przez około 15-20 minut, aż cukinia stanie się miękka.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO