Clafoutis limonkowo-kokosowe
Kategoria: deser

Ilość porcji: 9
Czas przygotowani
a: 1 h 15 min

SKŁADNIKI

  • 100 g całych migdałów Sereno
  • 2 gruszki konferencja
  • garść świeżych malin
  • olej kokosowy do natłuszczenia formy
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 60 g ksylitolu
  • 2 duże jajka
  • 2 żółtka
  • 250 ml mleka kokosowego Bio
  • skórka otarta z 1 limonki
  • szczypta soli

NETTO-baner-clafoutis-limonkowo-kokosowe-2017_17-(2).jpg

PRZYGOTOWANIE

Migdały wsyp na blaszkę i praż w temperaturze 180 stopni ok. 5-10 minut, aż zaczną pięknie pachnieć. Wyjmij z piekarnika i odstaw do schłodzenia. Nie wyłączaj piekarnika.

Owoce dokładnie umyj. Gruszki obierz i pokrój w większą kostkę. Dno okrągłej formy o średnicy 24 cm natrzyj odrobiną oleju kokosowego. Rozłóż na nim gruszki.

Wystudzone migdały umieść w melakserze i zmiel na mąkę. Nie miksuj zbyt długo, aby nie powstało masło migdałowe. Do mąki migdałowej dodaj mąkę kokosową, ksylitol, jajka, żółtka, mleko kokosowe, skórkę z limonki oraz sól. Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę.

Gruszki zalej masą jajeczną. Na wierzchu poukładaj maliny i dociśnij, aby były delikatnie zanurzone w nadzieniu. Piecz w temperaturze 180 stopni 45 minut, aż ciasto będzie złocistobrązowe. Podawaj na ciepło.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

 

Gazetka NETTO