Ciasto mocno kakaowe z lodami
Kategoria: deser

Czas przygotowania: 60 min
Ilość porcji: 8 szt.

SKŁADNIKI

  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 dojrzały banan
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki ksylitolu
  • 3 płaskie łyżki kakao
  • 90 g mąki kokosowej BioAvena
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej Bolinero
  • 30 g oleju kokosowego (płynnego)
  • 100 ml mleka roślinnego
  • lody Gelato classico Bourbon Vanilla
  • listki świeżej mięty lub melisy

NETTO-baner-ciasto-mocno-kakaowe-2017_22.jpg

PRZYGOTOWANIE

Fasolę odsącz, opłucz pod bieżącą wodą i umieść w naczyniu blendera. Dodaj jajka, obranego banana, ksylitol i zblenduj na gładką masę. Fasola ma być zmiksowana na gładko, aby ciasto miało aksamitną konsystencję. Mąkę kokosową wymieszaj z kakao oraz sodą. W osobnej miseczce wymieszaj olej kokosowy oraz mleko. Wlej składniki do masy fasolowej, dodaj przesiane przez sito: mąkę, kakao, sodę i delikatnie wymieszaj całość. Masę przełóż do kwadratowej formy o wymiarach ok. 20 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 25-30 minut. Ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia.

Podawaj z gałką lodów Gelato classico Bourbon Vanilla i listkiem świeżej mięty lub melisy.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO