Ciasto marchewkowe z kremem kokosowym
Kategoria: deser

Czas: 1 h
Ilość porcji: 8 (forma o średnicy 20 cm)
Dodatkowe informacje: bez glutenu, bez cukru, wegetariańskie

SKŁADNIKI

  • 500 g marchewki
  • 150 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 100 g rodzynek Sereno
  • 100 g orzechów włoskich Sereno
  • 100 g erytrytolu lub ksylitolu
  • 150 ml oleju kokosowego
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej Bolinero
  • 2 łyżeczki cynamonu Bolinero
  • szczypta soli

DODATKOWO

  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 łyżka syropu klonowego Premieur
  • kilka orzechów włoskich Sereno
  • odrobina cynamonu Bolinero

NETTO baner ciasto marchewkowe p 2017_09.jpg

PRZYGOTOWANIE

  1. Wszystkie suche składniki wymieszaj w jednej misce.
  2. Olej kokosowy delikatnie podgrzej, aby był płynny i ubij trzepaczką z jajkami. Przelej do suchych składników i wymieszaj łyżką.
  3. Marchew obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj do masy.
  4. Ciasto przelej do formy o średnicy 20 cm pokrytej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piecz 45-50 minut do suchego patyczka. Wyjmij i odstaw do wystudzenia.
  5. W tym czasie przygotuj polewę. Z puszki po schłodzonym przez noc mleku kokosowym zbierz śmietankę. Ubij ją lekko mikserem z syropem klonowym. Masę wylej na ciasto. Wierzch udekoruj orzechami włoskimi i posyp cynamonem. Gotowe ciasto przechowuj w lodówce.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO