Liczba porcji: 16
Czas przygotowania: 1,5 h
Ciasto kruche
Dodatkowo
Beza
Ciasto kruche
Makę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj sól i przesiej do miski. Dodaj pokrojone w kostkę masło, cukier, cukier waniliowy oraz skórkę z cytryny. Zmiksuj mieszadłem do ciasta kruchego, bądź rozetrzyj składniki między palcami, aby powstała kruszonka. Dodaj żółtko i szybko zagnieć jednolite ciasto. Zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce 40 minut. Ciasto rozwałkuj i wylep nim spód formy o wymiarach ok 26x36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuj ciasto widelcem i piecz w w temperaturze 170 stopni (góra dół bez termoobiegu) przez 20 minut. Pod koniec podpiekania spodu przygotuj bezę.
Beza
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywno na najwyższych obrotach miksera, dodając stopniowo cukier. Piana powinna być gęsta i błyszcząca. Dodaj mąkę ziemniaczaną i zmiksuj krótko do połączenia. Wyjmij spód z piekarnika i rozsmaruj równomiernie dżem z czarnej porzeczki. Rozprowdź na wierzchu łyżką bezę i posyp orzechami laskowymi. Piecz w 150 stopniach (termoobieg) przez 25 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 70 stopni i susz bezę w termoobiegu 20 minut. Studź przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Ciasto podawaj, kiedy całkowicie wystygnie.