Liczba porcji: ok. 20 sztuk
Czas przygotowania: 45 min
Ciasto kruche
Lukier
Ciasto kruche
Mąkę wymieszaj z kakao, solą i przesiej przez sito do miski. Wymieszaj z cukrem, przesyp na stolnicę. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło, wcierając je palcami dłoni i unosząc przy tym mąkę, aby ją napowietrzyć. Masło można również posiekać nożem. Czynność należy powtarzać do momentu, aż mieszanka zacznie przypominać drobno zmieloną bułkę tartą. Do masy dodaj żółtko, zagniatając szybko ciasto. Nie wyrabiaj zbyt długo, bo ciasto będzie twarde. Zawiń w folię i włóż do lodówki na ok. 30-40 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 3 mm pomiędzy dwoma arkuszami papieru lub folią spożywczą. Wycinaj ciasteczka (np. szklanką) o średnicy 6 cm. Układaj je na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia lub matą teflonową) w odstępach 2 cm. Ciasteczka piecz w temperaturze 180ºC przez około 12 minut. Wystudź na kratce.
Lukier
Białko utrzyj z cukrem pudrem (np. drewnianą pałką lub łyżką) tak, aby nie było grudek. Lukier powinien być bardzo gęsty. W razie potrzeby dodaj więcej cukru – wszystko zależy od wielkości jajka. Powinien być na tyle gęsty, aby można było z niego zrobić wzorek pajęczyny.
Do 1/3 lukru dodaj pomarańczowy barwnik. Z papieru do pieczenia wykonaj rożek*, po czym odetnij jego końcówkę (powinna być bardzo mała). Wlej do rożka biały lukier, na każdym ciastku stwórz koła z lukru i odstaw do zastygnięcia. Z pomarańczowego lukru stwórz na ciastkach pajęczyny. Odstaw ciastka ponownie do zastygnięcia lukru.
*Opcjonalnie zaleca się wykorzystanie jednorazowego rękawa cukierniczego.
Bezglutenowe brownie z masłem orzechowym
Omlet na mące kokosowej z bananem
Naleśniki z kremem czekoladowym i bananami
Chlebek bananowy
Zupa krem z soczewicy, batatów i mleka kokosowego
Hummus z duszonym jabłkiem i majerankiem
Kasza jaglana z pietruszkowym pesto i kalafiorem
Mini Pavlove z kremem cytrynowym
Wegetariańskie curry z czerwonymi warzywami
Falafele z surówką z marchwi i hummusem
Ciasto czekoladowe z pieczonymi orzechami laskowymi
Tosty bezglutenowe ze smalczykiem wegetariańskim
Krem z buraków z mlekiem kokosowym
Pudding chia z masłem orzechowym i owocami
Zielony koktajl z musli
Frittata z kiełkami Stir-fry
Bataty faszerowane soczewicą
Walentynkowe brownie bez pieczenia
Naleśniki z grillowanymi warzywami i kiełkami brokułu
Pasta z czerwoną papryką i soją
Placki warzywne z kiełkami lucerny
Sernik pomarańczowy
Kasza gryczana z kiełkami Stir fry
Pasta z awokado
Bezglutenowe pancakes z owocami
Pieczone minipączki z mąki żytniej
Pasztet z soczewicy i warzyw z kiełkami rzodkiewki
Tacos z kurczakiem
Ciasto marchewkowe z kremem kokosowym
Makaron orkiszowy z pesto bazyliowym i groszkiem
Faszerowane pomidory z mięsem mielonym, kaszą i mozzarellą
Kasza gryczana z kiełkami
Makaron razowy z pesto z suszonych pomidorów
Ryż zapiekany w mleku kokosowym z owocami
Gryczanka
Bułeczki z musem jabłkowym
Pieczona owsianka z truskawkami i jagodami goji
Zupa krem z białej rzodkiewki i kalafiora z prażonymi orzechami włoskimi
Spaghetti bolognese z tofu
Batoniki owsiane z jagodami goji
Koktajl ze spirulina i pietruszka
Babka wielkanocna
Salatka dla aktywnych
Pesto z jarmuzu
Orzezwiajaca salata ze szpinakiem
Salatka z burakami i serem kozim
Babeczki na mace ryzowej z galaretka z mango
Sernik na zimno z herbatnikami i galaretka owocowa
Babeczki wielkanocne
Wielkanocne tartaletki z kajmakiem
Wielkanocne jajka z czekolady
Jaglany budyn z karobem
Mazurek
Wiosenna salatka z olejem z ostropestu
Zapiekanka warzywna z makaronem
Omlet lniano-kokosowy z twarożkiem z tofu
Tarta kokosowa z owocami
Ciastka owsiane z jablkami i orzechami
Placki ziemniaczano-marchewkowe z salsa
Cukinia faszerowana kasza gryczana
Clafoutis limonkowo-kokosowe
Sos z pieczonych pomidorow na grilla
Szaszlyki z cukinii, pomidorow i mozzarelli
Wegański quiche z tofu i pomidorami
Koreczki z marynowanego tofu i pomidorow
Dzem z pomidorow
Salatka z grillowana cukinia i szpinakiem
Sernik z tofu i kokosem
Burgery ze szpinaku
Makaron z warzywami
Pudding chia z salata maslowa i ogorkiem
Bułeczki z otrębami żytnimi
Bezglutenowy tort z pianką truskawkową
Czekoladowy shake lodowy z dżemem z nasionami chia
Ciasto mocno kakaowe z lodami
Naleśniki z truskawkowym twarożkiem
Chłodnik z ogórka i awokado
Drożdżówki z serem i malinami
Ziemniaki Hasselback z tzatzikami
Pyszne tartaletki
Wegańskie babeczki
Sałatka z komosą
Jogurtowe lody z nasionami chia
Zapiekanka z młodych ziemniaków
Domowy budyń z granolą i owocami
Pierogi z rabarbarem i truskawkami
Spaghetti z pomidorami, szpinakiem, orzechami włoskimi i parmezanem
Gazpacho z arbuza i pomidorów
Krem z pieczonych pomidorów z prażoną ciecierzycą
Krem z młodej marchwi z soczewicą
Granita arbuzowa
Bezglutenowa tarta z morelami i brzoskwiniami
Sernik waniliowy z borówkami
Ciasto drożdżowe ze śmietaną i morelami
Bezglutenowe placuszki z owocami
Naleśniki czekoladowe z brzoskwiniami
Limonkowe tiramisu
Panna cotta na mleku kokosowym z borówkami
Sałatka z ziemniakami i miętowym dressingiem
Tort jabłkowo-korzenny
Muffinki a’la spaghetti
Tort cytrynowy
Rogaliki z jabłkami
Tarta kokosowa z winogronami
Ciasto z jabłkami
Tort czekoladowy z solonym sosem karmelowym i winogronami
Pizzerki z papryką i ananasem
Piadiny z papryką i mozzarellą
Zupa krem z dyni na ostro
Ciasto ze śliwkami
Ciasto kruche z dżemem porzeczkowym
Makaron gryczany z dynią, pieczarkami brunatnymi i migdałami
Brownie z ciecierzycy
Ciastka na Halloween
Żytnie muffiny jabłkowe
Rogale na Świętego Marcina
Ratatouille z czosnkowymi grzankami
Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem
Frankfurterki z żółtym serem i sałatką
Korzenny sernik z suszonymi śliwkami
Pierogi pieczone z soczewicą, kapustą i grzybami
Rolada makowa
Cytrusowy kompot z suszu
Ryżowe pierogi ze szpinakiem oraz serem feta
Pierogi z daktylami i twarogiem
Pierogi „makówki”
Pierogi gyoza z kaczką i żurawiną
Paluchy serowe
Bajaderki w czekoladzie
Kurczak z żurawiną i orzechami
Pierniczki ze skórką z pomarańczy
Kulki ziemniaczane
Kopytka z burakami
Zupa ziemniaczana
Placki ziemniaczane
Bułeczki scones
Wrapy z łososiem
Tosty z sałatką Fit & Easy
Naleśniki gryczane z sałatką
Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się więcej, jak je wyłączyć.