Ciastka francuskie z pomidorkami i parmezanem
Kategoria: przekąska

Czas przygotowania: 40 min
Liczba porcji: 4

SKŁADNIKI

  • arkusz ciasta francuskiego
  • opakowanie pomidorów daktylowych RedStar
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • sól
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1-2 ząbki czosnku
  • łyżka posiekanej świeżej bazylii lub łyżeczka suszonej bazylii Bolinero
  • zmielony pieprz Bolinero
  • jajko

ciastka-francuskie (2).jpg

PRZYGOTOWANIE

Pomidorki pokrój w plastry i przełóż do miseczki. Dodaj sól i wymieszaj. Odstaw na 10 minut, aby pomidory puściły sok.

Ciasto francuskie przełóż na blat posypany mąką i wytnij z niego 12 równych kwadratów. Za pomocą tępej strony noża wyrysuj, lekko dociskając, mniejszy kwadrat, pozostawiając 1 cm wolnej przestrzeni od krawędzi. Przełóż kwadraty na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy kwadrat posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp parmezanem. Nakłuj każdy kwadrat widelcem i piecz w piekarniku w 200 stopniach przez ok. 10 minut na rumiany kolor. Wyjmij i przestudź.

Odlej sok z pomidorów. Do pomidorków dodaj oliwę, pieprz, bazylię, przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj. Na wierzchu podpieczonych ciastek francuskich poukładaj plasterki pomidorów. Piecz ponownie w piekarniku - maksymalnie 15 minut - do złotego koloru.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

 

Gazetka NETTO