Bezglutenowe placuszki z owocami
Kategoria: deser

Ilość porcji: 2
Czas: 15 min

SKŁADNIKI

Placuszki

  • 40 g mąki kokosowej
  • 40 g mąki ryżowej
  • 1/2 łyżeczki sody Bolinero
  • 2 jajka
  • ok. 160 g mleka roślinnego np. sojowe, owsiane, kokosowe
  • garść borówek amerykańskich

 Do podania

  • banan
  • garść borówek amerykańskich
  • garść truskawek
  • syrop z agawy/miód/syrop klonowy

placuszki-z-owocami-bezglutenowe-na-słodko (1).jpg

PRZYGOTOWANIE

Mąkę kokosową, ryżową oraz sodę wymieszaj w miseczce. Dodaj 2 jajka oraz mleko roślinne i wymieszaj. Dodaj borówki, stale mieszając. Ciasto powinno mieć luźną konsystencję (jak kwaśna śmietana). Nagrzej patelnię o nieprzywieralnej powłoce. Formuj łyżką na patelni niewielkie placuszki. Smaż na bardzo małym ogniu pod przykryciem z obu stron na złoty kolor.

Banana oraz truskawki pokrój na mniejsze kawałki. Placuszki podawaj od razu z owocami, syropem z agawy, miodem lub syropem klonowym.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO