Bezglutenowe gofry marchewkowe

Czas: 45 minut
Ilość porcji: 4

SKŁADNIKI

Ciasto na gofry:

  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki gryczanej
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu Bolinero
  • 1,5 łyżki cukru
  • 50 g roztopionego masła Extra Miletto
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • szczypta soli
  • 100 g drobno startej marchewki GO EKO (ok. 2 średnie sztuki)

Do podania:

  • mus jabłkowy/ulubiona konfitura
  • jogurt/bita śmietana
  • cynamon
  • garść rodzynek

PRZYGOTOWANIE

Suche składniki: mąki, proszek do pieczenia i cynamon przesiej do miski. Dodaj cukier i wymieszaj. Wlej roztopione masło, żółtka oraz mleko i zmiksuj na gładką masę. Odstaw na 30 min. Dodaj startą marchewkę na drobnych oczkach i wymieszaj. Natłuść olejem i rozgrzej taflę gofrownicy. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli i dodaj ją do masy marchewkowej w 2 partiach za każdym razem mieszając ciasto łyżką. Nakładaj porcje ciasta na rozgrzaną taflę gofrownicy i smaż ok. 3 - 3,5 min na rumiany kolor. Gofry podawaj z ulubionymi dodatkami np. bitą śmietaną, musem jabłkowym i rodzynkami.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO