Bezglutenowa tarta z morelami i brzoskwiniami
Kategoria: deser

Ilość porcji: 12
Czas: 1 h

SKŁADNIKI

Spód

  • 220 g mąki ryżowej
  • 100 g zimnego masła Miletto
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g Ksylitolu
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżki śmietany Miletto 12%

 Krem z kaszy jaglanej

  • 200 g suchej kaszy jaglanej
  • 300 ml mleka roślinnego
  • 200 ml wody
  • 3-4 łyżki syropu z agawy
  • skórka otarta z 1 limonki

 Dodatkowo

  • 4-5 brzoskwini
  • 4-5 moreli
  • świeża miętą
  • syrop z agawy

tarta-bezglutenowa-(packshot).jpg

PRZYGOTOWANIE

Bezglutenowe ciasto:

Mąkę przesiej do miski, dodaj ksylitol, proszek do pieczenia, szczyptę soli oraz pokrojone w kostkę zimne masło. Rozdrobnij składniki na kruszonkę - siekaj składniki na stolnicy lub rozdrobnij mieszadłem miksera planetarnego. Może to również zrobić palcami, ale bardzo sprawnie, aby nie ogrzewać zbytnio dłońmi masła. Dodaj żółtka, łyżkę śmietany i zagnieć szybko gładkie i elastyczne ciasto. Jeśli będzie się sypać, dodaj jeszcze jedną łyżkę śmietany. Nie zagniataj zbyt długo, gdyż ciasto będzie po upieczeniu twarde. Uformuj kulę i zawiń w folię spożywczą, schłodź w lodówce przez 30 minut.

Ciasto rozwałkuj (najlepiej pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia podsypanymi mąką), wyłóż ciastem dno i boki formy o średnicy max 23 cm. Spód ponakłuwaj widelcem i wstaw do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 190 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Ciasto (spód i boki) okryj folią aluminiową, na spód wysyp suchą fasolę, ryż lub inne obciążenie. Piecz przez 15 minut, następnie zdejmij obciążenie i folię, piecz jeszcze przez około 15-20 minut na złoty kolor. Wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia.

Jaglany krem:

Kaszę opłucz w gorącej wodzie 2 razy i odcedź na sicie. Przełóż do garnka i zalej mlekiem oraz wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu. Gotuj ok. 15-20 minut do miękkości. Gorącą kaszę przełóż do miski, dodaj syrop z agawy, skórkę z limonki i zblenduj na gładką masę. Gotowy krem schłodź w lodówce. Zimnym kremem wyłóż ciasto. Na wierzchu poukładaj brzoskwinie oraz morele. Udekoruj świeżymi listkami mięty. Przed podaniem możesz dodatkowo polać deser syropem z agawy.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO