Bajaderki w czekoladzie
Kategoria: deser

Liczba porcji: ok. 20 bajaderek
Czas przygotowania: 45-60 min

SKŁADNIKI

Ciasto:

  • ok. 200 g resztek ciast (najlepiej biszkopt lub babka ucierana)
  • 80 g dżemu malinowego Rajski Sad
  • 80 ml śmietanki 30% Miletto
  • 2 łyżki masła extra osełka Miletto
  • 1-2 łyżki kakao
  • 200 g białej czekolady
  • złoty puder/brokat do dekoracji

przepis4.jpg

PRZYGOTOWANIE

W garnku podgrzej śmietankę, masło i kakao. Cały czas mieszaj, aż składniki się połączą, odstaw do wystygnięcia. W misce umieść pokruszone ciasto, dodaj przestudzoną mieszaninę oraz dżem. Jeśli masa jest zbyt mokra, dodaj więcej pokruszonego ciasta, z kolei jeśli masa jest za sucha - dodaj więcej śmietanki lub dżemu. Masa powinna się ładnie formować, nie powinna się kruszyć. Wymieszaną masę włóż do lodówki na ok. 30 minut. Następnie z masy uformuj kuleczki. Gotowe włóż ponownie do lodówki na ok. 1 h.

Schłodzone kuleczki polej rozpuszczoną białą czekoladą (najlepiej wbić do bajaderek wykałaczkę i moczyć każdą w czekoladzie). Czekoladowe bajaderki włóż ponownie do lodówki na ok. 30 minut. Schłodzone bajaderki udekoruj złotym brokatem przy pomocy pędzelka.

 NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO