Babka wielkanocna
Kategoria: deser/ciasto wielkanocne

Składniki

Orzechowe nadzienie:

  • 30 g masła Miletto
  • 1 łyżeczka cynamonu Bolinero
  • 150 g posiekanych orzechów włoskich Sereno
  • 5 g mąki pszennej
  • 125 ml syropu klonowego Premieur

Ciasto:

  • 125 g masła Miletto
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 duże jajka
  • 250 ml śmietany 18% Miletto
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej Bolinero

Wskazówka: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

NETTO-baner-www-babka-wielkanocna.jpg

Przygotowanie

Nadzienie:
Mąkę i masło rozetrzyj w wysokim naczyniu, jak podczas przygotowywania ciasta kruchego. Dodaj cynamon, posiekane orzechy i syrop klonowy. Całość wymieszaj do połączenia składników.

Ciasto:
Składniki suche – mąkę, sodę i proszek do pieczenia – przesiej i odstaw. Cukier zmiksuj z masłem do uzyskania puszyste masy. Dodawaj do niej po jednym jajku, cały czas ucierając. Dodaj ekstrakt waniliowy oraz przesiane składniki w dwóch turach, na zmianę z kwaśną śmietaną. Wymieszaj delikatnie szpatułką, do połączenia składników.

Formę do babki z kominkiem, o średnicy 23 cm, wysmaruj masłem i oprósz mąką pszenną lub bułką tartą. Przełóż ponad połowę ciasta, następnie na jego środek wylej nadzienie orzechowe i przykryj pozostałym ciastem. Piecz w temperaturze 165° przez około 40–45 minut (lub do tzw. suchego patyczka). Po wystudzeniu babkę można oprószyć cukrem pudrem.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO