Babeczki na mące ryżowej z galaretką z mango
Kategoria: deser

Ilość porcji: 5
Czas przygotowania: 1 h

SKŁADNIKI

  • 15 g świeżych drożdży
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 2 łyżki melasy z morwy białej
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka erytrytolu
  • otarta skórka z 1 limonki
  • ½ szklanki pokrojonego w kosteczkę mango

Galaretka:

  • 1 dojrzały owoc mango
  • ¾ szklanki soku pomarańczowego Premieur
  • 1,5 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo:

  • 40 g pistacji

NETTO-www-babeczki-na-mace-ryzowej-z-galaretka-z-mango-2017_14.jpg

PRZYGOTOWANIE

Drożdże rozetrzyj z erytrytolem i melasą. Następnie dodaj ciepłą wodę, olej kokosowy, mąkę ryżową, skórkę z limonki i mango. Całość dobrze wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do sztywnych papierowych papilotek nałóż ciasto do połowy foremek. Wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni 20-25 minut. Upieczone babeczki wyłóż z foremek i odwróć do góry dnem. Na wierzch nałóż galaretkę z mango i posyp pokrojonymi pistacjami.

Galaretka:
Mango obierz i zblenduj na gładkie puree. Następnie wlej sok pomarańczowy. Żelatynę namocz w niewielkiej ilości wody, rozpuść i wlej do soku pomarańczowego z mango. Kwadratową blaszkę – 21cmx21cm wyłóż folią spożywczą. Wlej galaretkę i odstaw do całkowitego stężenia. Kiedy galaretka będzie już ścięta wytnij z niej malutkie koła. Galaretkę nałóż na upieczone babeczki.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

 

Gazetka NETTO