Przepisy fit

sznurek.png

Omlet na mące kokosowej z bananem

Ilość porcji: 2

Czas przygotowania: 25 min

SKŁADNIKI

  • 35 g ekologicznej mąki kokosowej Look Food
  • 3 jajka (białko oraz żółtko oddzielnie)
  • 3 łyżki Erytrytolu Vital Food
  • 1/3 łyżeczki sody Bolinero
  • 1-2 łyżeczki nierafinowanego Bio Oleju Kokosowego Virgin 
  • 1 banan 

DODATKOWO

  • masło orzechowe

przepisy-omlet.jpg

przygotowANIE

Białka umieść w misie miksera i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj stopniowo erytrytol. Zmniejsz obroty miksera i dodawaj po jednym żółtku miksując do połączenia. Do piany przesiej mąkę kokosową wymieszaną z sodą. Bardzo delikatnie wymieszaj szpatułką. 

Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni. Na patelni o średnicy ok. 23 cm  rozgrzej olej kokosowy. Przełóż na nią ciasto i smaż ok. 2-3 min. W międzyczasie pokrój banana na mniejsze kawałki lub plasterki. Na wierzchu omleta poukładaj kawałki banana i wstaw patelnię* do piekarnika. Piecz ok. 8-9 minut do momentu, aż omlet będzie rumiany a patyczek wbity w omleta po wyciągnięciu będzie suchy. 

Gotowy omlet wyjmij z piekarnika, przełóż ostrożnie z patelni na talerz. Podawaj z dodatkiem masła orzechowego. Smacznego!

*patelnia musi być przystosowana do wykorzystania w piekarniku

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

sznurek.png

Bezglutenowe brownie z masłem orzechowym

Ilość: 12 porcji

Czas przygotowania: 45 min

SKŁADNIKI

  • 3 jajka
  • 220 g gorzkiej czekolady Premieur
  • 200 g masła extra Miletto (lub 150 g nierafinowanego Bio Oleju Kokosowego Virgin)
  • 120 g mąki ryżowej
  • 40 g mąki kukurydzianej
  • 4 łyżki erytrytolu lub ksylitolu
  • szczypta soli

DODATKOWO

  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki gorącej wody

przepisy-brownie.jpg

PRZYGOTOWANIE

Piekarnik rozgrzej do 170 stopni Celsjusza. Blaszkę o wymiarach 24×23 cm wyłóż papierem do pieczenia. W garnuszku roztop masło/olej kokosowy i połamaną na kawałki czekoladę. W oddzielnej misce zmiksuj jajka z ksylitolem. Dodaj do jajek roztopioną, przestudzoną czekoladę z masłem i zmiksuj na gładką masę. Do mokrych składników przesiej przez sito obie mąki oraz sól. Całość dobrze wymieszaj. Gotowe ciasto wylej na blaszkę do pieczenia. Masło orzechowe wymieszaj z gorącą wodą dla uzyskania rzadszej konsystencji. Na wierzchu ciasta wykładaj łyżką masło orzechowe, tworząc przy pomocy wykałaczki fantazyjne wzorki. Brownie wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ok. 25 minut do tzw. „suchego patyczka”.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

sznurek.png

KORZENNE CIASTO

Ilość: 8-10 porcji
Czas przygotowania: 90 minut

SKŁADNIKI:

  • 150 g miękkiego masła extra Miletto
  • 300 g szklanki mąki pszennej tortowej Gracja (lub 300g mieszanki mąk bezglutenowych)
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej Bolinero
  • 3 jajka lekko roztrzepane
  • ½ szklanki melasy karobowej
  • ½ szklanki syropu z agawy
  • 1 łyżeczka startego na drobnych oczkach świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu Bolinero
  • 3-4 zmielone goździki Bolinero
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich Sereno
  • 100 ml mleka

WYKONANIE:

Masło, syrop z agawy i melasę roztop w garnuszku na wolnym ogniu. Zdejmij z palnika, dodaj imbir i wymieszaj.
Mąkę, przyprawy, posiekane orzechy włoskie i sodę wymieszaj w misce. Dodaj przestudzony płyn i wymieszaj krótko łyżką. Dodaj jajka wymieszane z mlekiem. Całość zmiksuj krótko mikserem do połączenia. Przelej ciasto do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 20 cm x 11 cm. Piecz w temperaturze 160 stopni ok. 50-60 minut, do tzw. „suchego patyczka”.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

 

sznurek.png

BEZGLUTENOWE TOSTY FRANCUSKIE Z KREMEM ORZECHOWYM

Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 15 min

SKŁADNIKI

  • 8 kromek wieloziarnistego, bezglutenowego chleba krojonego Schär
  • 2 duże jajka
  • 80 ml mlecznego napoju migdałowego
  • 2 łyżki Erytrytolu Vital Food
  • 2-3 łyżki nierafinowanego Bio Oleju Kokosowego Virgin
  • krem kakaowo-orzechowy ze stewią
  • 1-2 banany

WYKONANIE:

Jajka wbij do głębokiego talerza, dodaj mleczny napój migdałowy, erytrytol i roztrzep widelcem. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju kokosowego i rozprowadź po całej patelni. Kromki bezglutenowego chleba namocz w jajku z mlekiem i smaż po ok. 2 minuty z każdej strony na złoty kolor. W razie potrzeby dodaj więcej tłuszczu przy smażeniu kolejnej partii pieczywa. 

Tosty przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu. Banany pokrój w cienkie plastry. Pierwszego tosta posmaruj kremem kakaowo – orzechowym ze stewią, poukładaj plasterki banana i przyłóż kolejnym tostem. Tak samo postąp z pozostałym pieczywem. Podawaj jeszcze ciepłe, smacznego!

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO