Schab to częsty wybór obiadowy, ale rzadziej spotyka się go na grillu. To błąd! Schab z grilla może być pyszny, delikatny i soczysty, a za pomocą marynat i odpowiednich przypraw można nadać mu różnorodne smaki. Jak wybrać dobry schab i przygotować do niego marynatę, aby stał się grillowym ulubieńcem?
Jak wybrać dobry schab na grilla?
Aby schab z grilla wyszedł soczysty, warto zwrócić uwagę na kilka aspektów już na etapie kupowania surowego schabu. Mimo, że często szukamy chudego mięsa, do przygotowania schabu na grillu dobrze, żeby ten kawałek mięsa miał jednak trochę żyłek i tłuszczu. Oczywiście nie powinien być bardzo tłusty, ale delikatne żyłki tłuszczu sprawią, że mięso będzie soczyste i kruche, ale nie zbyt suche. Unikaj także zbyt zbitego i twardego kawałka mięsa - najczęściej oznacza to, że po ugrillowaniu będzie twarde i nie będzie soczyste.
Zwróć również uwagę na kolor mięsa - powinien być różowy. Unikaj zbyt bladego koloru, zwracaj również uwagę na nierównomierny kolor mięsa - może być oznaką tego, że jest nieświeże. Nie wybieraj także zbyt matowego i przesuszonego z zewnątrz mięsa - najprawdopodobniej zbyt długo leżało w sklepowej ladzie. Mięso powinno również naturalnie pachnieć - zapach schabu nie powinien być zbyt intensywny, ani odrzucający.
Podsumowując - wybieraj naturalnie, delikatnie pachnące kawałki mięsa o różowym zabarwieniu, z niewielką ilością żyłek tłuszczu. Mięso powinno być miękkie i jędrne, aby przyjęło wszystkie smaki z marynaty, a jednocześnie pozostało niezwykle soczyste.
Dlaczego warto sięgnąć po schab na grilla?
Schab to jedno z popularniejszych mięs w polskiej kuchni, jednak nie jest częstym wyborem na grill. Warto jednak wziąć go pod uwagę - to dosyć chude mięso, które jest jednocześnie niskokaloryczne.
To chude mięso, które warto spożywać także na diecie redukcyjnej. Odpowiednio przygotowany schab, bez dużej ilości tłuszczu i bułki tartej, tak jak klasyczny schabowy, to dobry wybór nawet na diecie redukcyjnej. Zawiera wysoką zawartość białka, a niską zawartość tłuszczu. W schabie znajdują się również witaminy i minerały, np. żelazo i witaminy z grupy B, które pozytywnie wpływają na poziom żelaza i hemoglobiny we krwi.
Schab na grilla - jak go przyrządzić?
Warto znać kilka zasad, które zapobiegają przesuszeniu mięsa.Najlepiej jest pokroić schab na grubsze kawałki, a następnie rozbić. Pozwoli to na dotarcie marynaty do większej powierzchni mięsa, a także sprawi, że nie będzie suche i twarde. Następnie warto posmarować każdy kawałek mięsa z obu stron marynatą, możesz do tego użyć pędzelka. Włóż zamarynowane plastry schabu do pojemniczka z przykrywką i wstaw do lodówki na minimum 2h, a najlepiej na całą noc. Tak przygotowane plastry będą miały szansę przejść marynatą i zachować soczystość. Dobrą praktyką jest również wyjęcie mięsa z lodówki ok. godzinę przed grillowaniem, aby nie powodować zbyt dużej różnicy temperatur na ruszcie - położenie zimnego mięsa prosto z lodówki może sprawić, że będzie twardsze i bardziej zbite.
Podczas samego grillowania również warto pamiętać o tym, że schab to delikatne mięso. Nie należy więc przeciągać jego pobytu na ruszcie, aby nie stało się zbyt suche. Grilluj je na średnim ogniu, unikając zbyt wysokich temperatur. Średni czas grillowania plastrów schabu powinien wynosić około 10 minut. Następnie warto odłożyć je na talerz lub inne naczynie do serwowania, przykryć i dać mu “odpocząć” - podniesie to jeszcze bardziej soczystość mięsa, zapobiegając nadmiernej utracie jego naturalnych soków.
Przyprawy - jakie pasują do schabu?
Schab to klasyczne mięso, a więc przyprawy też pasują do niego klasyczne. Zacznij od soli i pieprzu, które dodadzą temu delikatnemu kawałkowi mięsa wyrazistości. Świetnie sprawdzi się również czosnek - zarówno świeży, jak i granulowany, a także papryka - w zależności od preferencji może być słodka, ostra lub wędzona. Do schabu pasują również zioła, postaw na rozmaryn, tymianek lub oregano, które dodadzą śródziemnomorskiego smaku. Jeśli chcesz poeksperymentować i sprawić, aby schab z grilla smakował bardziej orientalnie, dodaj do niego kmin rzymski i kolendrę. Możesz skorzystać również z gotowych mieszanek przypraw do grilla, dedykowanym różnym rodzajom mięs. Do schabu warto przygotować marynatę, która nada jeszcze więcej smaku, o czym więcej przeczytasz w dalszej części wpisu.
Marynaty do schabu z grilla
Mięso wieprzowe nie ma samo w sobie intensywnego smaku, dzięki czemu możesz dowolonie zmieniać jego smak różnymi rodzajami przypraw i marynat. Które z nich są najpopularniejsze i najlepiej sprawdzą się na grillu? Poznaj najlepsze marynaty do schabu z grilla.
Marynata BBQ
Zdecydowanie najpopularniejsza marynata, jeśli chodzi o grillowanie. Nie jest trudna w wykonaniu, a smakuje lekko słodko, dymnie i jest niezwykle aromatyczna. Jakie składniki będą do niej niezbędne?