Kurczak to najczęściej wybierane mięso do wielu dań, nie tylko dietetycznych. To prawda, że ma mało kalorii, można dodać do niego wiele różnych przypraw i za każdym razem będzie smakował inaczej. Kurczak to także dobry wybór dla najmłodszych uczestników grilla, którzy nie do końca będą zadowoleni z karkówki, czy kiełbaski. Poznaj nasze sprawdzone przepisy na marynaty, które wprowadzą kurczaka z grilla na wyższy poziom!
Jakie mięso z kurczaka na grilla?
Wybór mięsa zależy głownie od preferencji, ale przedstawię Ci kilka propozycji, które sprawdzą się na domowym grillu.
Piersi z kurczaka - są lekkie, chude i zawierają mało kalorii. Są też stosunkowo łatwe do przygotowania i szybko będą gotowe na grillu. Możesz grillować je w całości, jednak wtedy trudniej dostrzec, czy mięso w środku jest już gotowe, więc często występuje w formie szaszłyków lub małych kawałków.
Udka z kurczaka - są jednak trochę bardziej tłuste, ale nadal łatwo się grillują. Ich dodatkową zaletą jest obecność skórki, która pod wpływem grilla staje się niesamowicie chrupiąca. W przypadku udek możesz wykorzystać mięso z kością lub bez.
Skrzydełka z kurczaka - są bardzo podzielne, więc sprawdzą się w dużym gronie. Mają delikatne mięso, a grillowane zawsze stają się chrupiące z zewnątrz. Warto obtoczyć je w sosie lub marynacie, dla nadania im dodatkowego smaku.
Cały kurczak - to ciekawa propozycja, jednak wymaga dużo więcej czasu i umiejętności. Grillowany kurczak w całości smakuje naprawdę dobrze, ale najlepiej sprawdza się grillowany na ruszcie lub w specjalnych akcesoriach do grillowania.
Jak zamarynować mięso z kurczaka na grilla?
Jak już wybierzesz odpowiednią część mięsa, będziesz pewnie zastanawiać się, jak je zamarynować, aby wyszło aromatyczne danie z grilla. Przejdźmy więc do marynowania! Możesz delikatnie nakłuć mięso widelcem, aby marynata mogła przeniknąć w głąb (szczególnie przy większych kawałkach). Wybraną marynatę (polecam te, które zaproponuję poniżej) przygotuj na podstawie przepisu, następnie wymieszaj składniki marynaty w misce lub w dużym woreczku strunowym. Następnie zanurz w niej mięso i upewnij się, że całe jest pokryte marynatą. Odłóż mięso do lodówki i odczekaj minimum 30 minut, najlepiej pozostaw na całą noc. Następnie około 20-30 minut przed grillowaniem wyjmij je z lodówki. Delikatnie usuń nadmiar marynaty z powierzchni mięsa, aby uniknąć przypalania na grillu. Następnie przejdź do grillowania!
Jak grillować kurczaka?
Upewnij się, że ruszt grilla nie ma na sobie pozostałości poprzedniego grillowania - mięso kurczaka może łatwo się w takiej sytuacji przypalić. Zamarynowane mięso ułóż na rozgrzanym grillu, następnie piecz je około 15-30 minut z każdej strony w zależności od grubości kawałków mięsa. Jeśli Twój grill jest zamykany - skorzystaj z tej funkcji, aby mieć pewność, że mięso jest upieczone w środku (szczególnie filet z kurczaka, który bywa dosyć grubym mięsem). Po zdjęciu mięsa z grilla daj mu odpocząć około 5 minut, dzięki czemu mięso będzie bardziej soczyste.
Najlepsze marynaty do kurczaka z grilla
Kluczem do uzyskania soczystego i aromatycznego kurczaka jest odpowiednia marynata, która nie tylko wzbogaci jego smak, ale również pomoże zachować wilgotność mięsa podczas grillowania. Poznaj kilka inspirujących pomysłów na najlepsze marynaty do kurczaka z grilla, które zachwycą Twoich gości i zapiszą się w Twoim grillowym menu!
1. Klasyczna marynata cytrynowo-czosnkowa
To podstawowa marynata, którą polubi większość! Jest prosta, składa się ze składników, które każdy ma w swojej kuchni, a jednak jej smak jest na tyle dobry, że często gości na grillu. Ta marynata do kurczaka z grilla łączy w sobie słodycz miodu, lekką ostrość czosnku i lekko kwaśny smak soku z cytryny. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do lekkiej sałatki!