Wykonanie:
Buraka obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Następnie z ugotowanych części buraka odważamy 100 g oraz odlewamy 100 ml soku i blendujemy wszystko razem na gładkie puree.
Drożdże rozdrabniamy do miseczki, dodajemy do nich 50 ml ciepłego mleka, łyżeczkę cukru oraz łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 10-15 minut.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy do niej sól i dokładnie mieszamy. Na środku robimy wgłębienie, do którego po kolei wlewamy drożdżowy rozczyn, sok z buraka, jajka oraz żółtka. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką, a następnie wyrabiamy mikserem ze specjalną końcówką do ciasta drożdżowego (w kształcie haka) przez około 10 minut. Pod koniec dodajemy pokrojone na kawałki miękkie masło i wyrabiamy przez kolejne 10 minut, aż do uzyskania elastycznego i gładkiego ciasta. Gdy jest już gotowe, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Gdy ciasto już wyrośnie, przekładamy je na stolnicę lub blat i wyrabiamy przez chwilę, by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Następnie dzielimy je na mniejsze porcje o wadze około 50g. Formujemy z nich w dłoniach kulki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie spłaszczamy je dłonią, by nadać im kształt burgerów. Tak ułożone odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Tuż przed upływem tego czasu rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Wyrośnięte burgery smarujemy białkiem jajka i posypujemy sezamem. Pieczemy je z funkcją grzania góra-dół przez około 15 - 20 minut, a gdy są już gotowe, studzimy je na kratce.