Na dworze robi się coraz cieplej, co zachęca do pierwszego odpalenia grilla! Oprócz oczywiście dobrej pogody, podczas grillowania najważniejsze jest mięso. A co zrobić, aby było jak najbardziej soczyste i aromatyczne? Zamarynować je! Przedstawię Ci dzisiaj kilka sposobów przygotowania mięsa na grilla i pysznych marynat, które sprawią, że grillowane mięso będzie jeszcze lepsze niż dotychczas.
Dlaczego marynowanie mięsa jest ważne?
Marynowanie mięsa to jeden z ważniejszych kroków przed położeniem go na ruszcie grilla. Dlaczego? Ponieważ nadaje mu smaku, a także zapobiega wysuszeniu mięsa. Dzięki różnym marynatom nawet to samo mięso może smakować na wiele różnych sposobów. Marynaty mogą być orientalne i przypominać danie kuchni chińskiej, mogą być lekko słodkie, z miodowo-dymnym posmakiem, mogą również nadawać ostrości przygotowanym potrawom, wszystko w zależności od preferencji Twoich i Twoich gości.
Jak przygotować mięso na grilla? Najważniejsze zasady
Oprócz pysznych przepisów na marynaty warto znać kilka zasad, dzięki którym marynowanie będzie przyjemniejsze, a potrawy będą miały niezapomniany smak.
Po pierwsze, jak długo marynować mięso? Tak naprawdę zależy to od Twoich możliwości i preferencji. Zamarynowane mięso najlepiej zostawić w lodówce na noc przed planowanym grillowaniem. Mięso będzie miało szansę dobrze przejść smakami obecnymi w marynacie, a jego włókna staną się delikatniejsze. Długość marynowania zależy również od rodzaju mięsa. Wieprzowina, czyli np. karkówka, czy żeberka, będzie potrzebowała dłuższego czasu niż delikatne mięso drobiowe.
W czym marynować mięso? Najlepiej w szklanym lub ceramicznym naczyniu, które nie przepuszcza niechcianych smaków i zapachów. Użycie plastikowego pojemnika nie jest błędem, ale czasem sprawia, że intensywny smak lub kolor (np. po dodaniu curry, czy kurkumy) marynaty pozostanie na ściankach pojemnika. Dodatkowo składnikiem marynaty często są produkty o kwaśnym pH, które mogą wchodzić w niepożądane reakcje z plastikiem, czy metalem.
Kolejnym krokiem jest wybór mięsa - zawsze zwracaj uwagę na jego wygląd i zapach, aby być pewnym, że są świeże. Mięso pokrój w mniej więcej takie same kawałki, aby miały szansę równo się zamarynować, a następnie zgrillować.
Jak zamarynować mięso na grilla?
Przede wszystkim, musisz je dokładnie umyć i osuszyć. Jeśli mięso ma jakieś dodatkowe błony, czy nadmiar tłuszczu, możesz je delikatnie wyciąć, jednak nie pozbawiaj go każdego fragmentu tłuszczu - nadaje on smak i aromat potrawom z mięsa. Jeśli kawałki mięsa są grube, warto je naciąć. Pozwoli to na wniknięcie marynaty głębiej w strukturę mięsa, przez co stanie się ona delikatniejsza, a mięso będzie bardziej soczyste i intensywniejsze w smaku. Następnie każdy kawałek mięsa obtocz w marynacie i układaj w pojemniku. Jeśli pozostanie Ci marynata, możesz wlać ją do pojemnika z mięsem, a następnie wstaw go do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Marynata do grilla - najlepsze przepisy
Pokażę Ci kilka sprawdzonych przepisów na marynaty, które sprawią, że Twoje grillowane mięsa będą nie tylko soczyste, ale i pełne smaku. Każda z nich jest dostosowana do różnych rodzajów mięs, dzięki czemu możesz łatwo dopasować marynatę do swojego menu.