Masz już dość tradycyjnego grillowania, na którym pojawia się tylko karkówka i kiełbasa? Oczywiście nie jest to nic złego, klasyczne smaki zawsze dobrze się sprawdzają, ale może warto wypróbować coś nowego? Przedstawię Ci dzisiaj przepisy na nadziewaną paprykę z grilla!
Dlaczego warto grillować paprykę?
Przede wszystkim - jest to bogactwo witamin! Grillowane jedzenie to mnóstwo tłuszczu, sosów i ciężkostrawnych dań. Warto więc przygotować lżejszą opcję, która doskonale sprawdzi się jako dodatek do głównego dania lub w kilku przypadkach - alternatywa dla wegetarian.
Papryka, szczególnie czerwona jest cennym źródłem witaminy C - mówi się, że zawiera jej nawet więcej niż cytrusy! Zawiera również witaminę A, która wspiera zdrowie skóry i oczu, a także witaminy z grupy B, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu krwionośnego i nerwowego. Jest też cennym źródłem antyoksydantów, które chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Papryka jest również niskokaloryczna - warto przygotować ją na grillu dla tych, którzy unikają zbyt tłustych, kalorycznych potraw z różnych powodów.
A dlaczego warto ją grillować? Proces grillowania nadaje jej pysznego, słodkiego smaku, o lekko dymnym-wędzonym aromacie. Gwarantuję, że każde mięso z grilla z dodatkiem czerwonej papryki zyska niepowtarzalny smak!
Najlepsze przepisy na nadziewaną paprykę z grilla
Grillowana papryka ma jeszcze jedną zaletę - jest niezwykle uniwersalna i pasuje do wielu połączeń smakowych. Poniżej przedstawię Ci kilka przepisów, które warto wypróbować na letnim grillu!
1. Papryka nadziewana serem feta i szpinakiem
Pierwszy przepis jest bezmięsny, ze względu na osoby, które go unikają. Ale jeśli nie chcesz rezygnować z posiłków mięsnych, taka papryka jest rewelacyjnym dodatkiem do np. grillowanego kurczaka, czy karkówki.