Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Wieprzowina z warzywami z kiełkami stir fry

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: ok. 30 min.

SKŁADNIKI

  • 500 g polędwicy wieprzowej
  • 50 g sosu sojowego
  • 300 g makaronu ryżowego, suchego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka korzenia imbiru, świeżego, tartego
  • 130 g czerwonej cebuli, pokrojonej w piórka
  • 130 g czerwonej papryki
  • 130 g marchewki
  • 130 g kiełków na patelnię stir fry
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 80 g jarmużu
  • 40 g oleju roślinnego
  • 80 ml wody
  • sól
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżka nasion sezamu

PRZYGOTOWANIE

Mięso umyj i pokrój w ok. 1,5 cm paski. Przełóż do miski i zalej 30 g sosu sojowego. Wymieszaj, przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na 30 minut. Makaron przygotuj według instrukcji na opakowaniu.

W czasie, gdy mięso się marynuje przygotuj warzywa: cebulę obierz i pokrój w piórka. Czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę. Z kolei z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój w paski o wymiarach ok. 0,5 x 5 cm. Marchewkę obierz umyj i pokrój w słupki. Jarmuż umyj i porwij na mniejsze kawałki - tylko listki, bez twardej łodygi.

W woku lub na dużej patelni rozgrzej olej roślinny. Dodaj cebulę oraz czosnek, imbir i podsmaż mieszając przez ok. 2 minuty. Dodaj polędwicę i smaż przez kolejne 4 minuty. Dodaj marchewkę, paprykę, papryczkę chili pokrojoną w ukośne plasterki (bez gniazd nasiennych), jarmuż oraz kiełki. Smaż wszystko przez ok. 5 minut często mieszając. W międzyczasie dolewaj po trochu mieszankę wody z pozostałym sosem sojowym i cukrem. Dodaj gotowy makaron. W razie potrzeby dopraw solą. Wymieszaj i chwilę razem podsmaż. Przełóż na talerze. Danie podawaj od razu posypane nasionami sezamu.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO