Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Wielkanocny żurek – trzy przepisy na żurek na zakwasie, żurek bez zakwasu i żurek na zakwasie żytnim

Wielkanoc jest dla Polaków czasem smutku i radości, spowodowanych śmiercią oraz Zmartwychwstaniem Jezusa Chrystusa. Ten niezwykły okres w roku spędzamy najczęściej wśród rodziny i bliskich znajomych, celebrując powrót naszego Zbawiciela. Aby w pełni cieszyć się magią i radością tych świąt, na naszych stołach nie może zabraknąć tradycyjnych potraw, które od wielu pokoleń przygotowywane były właśnie poprzez wzgląd na ten niezwykły czas w roku. Niewątpliwie, jedną z podstawowych potraw, która gości na naszych stołach jest żurek.

W każdym z rejonów polski żurek jest przygotowywany z różnorodnych składników. Oto kilka przepisów na smaczny żurek, który z pewnością będzie mocną stroną niejednego wielkanocnego stołu.

Żurek na zakwasie

Składniki:

  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 400 g wędzonych żeberek lub wędzonych kości wieprzowych
  • 500 g surowej białej kiełbasy
  • 500 ml żuru (może być gotowy lub domowy)
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 1 ząbek czosnku
  • 6 łyżek śmietanki 18% lub 30%

oraz opcjonalnie:

  • ugotowane jajka
  • chleb

Z podanych składników można przyrządzić 4 porcje. Szacowany czas przygotowania dania to 50-60 minut.

Sposób przygotowania żurku na zakwasie

  1. Sporządzić bulion warzywny.
  2. Przecedzony bulion zagotować z dodatkiem pokrojonych wędzonych żeberek lub kości wędzonych kości wieprzowych. Gotować przez ok. 20 minut.
  3. Dodać surową białą kiełbasę, gotować na wolnym ogniu przez ok. 20 minut.
  4. Dodać żur i gotować przez ok. 10 minut.
  5. Nieobrany czosnek prażyć przez ok. 10 minut na małej patelni, następnie delikatnie rozgnieść i dodać do żuru wraz z majerankiem.
  6. Zupę odstawić z ognia. Dodać śmietanę i doprawić według uznania solą oraz pieprzem.
  7. Wyjąć kiełbasę z zupy, pokroić ją na plasterki, włożyć z powrotem do garnka z zupą.

Wedle uznania, żurek podawać można z ugotowanym jajkiem i pieczywem, co sprawi, że danie otrzyma nowy wachlarz smaków i z pewnością przypodoba się niejednemu z gości na obiedzie wielkanocnym. Zaserwowanie żurku z tymi dodatkami pozwoli również na personalizację dania wedle gustów smakowych, której dokonają konsumujący.

Żurek bez zakwasu

Składniki:

  • 250 g kiełbasy
  • 100 g boczku wędzonego
  • 2 marchewki
  • 3 średnie ziemniaki
  • pietruszka
  • cebula
  • majeranek
  • liść laurowy
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżka śmietany 18% lub 30%
  • 1 łyżka mąki
  • pieprz
  • sól

Z podanych składników można przyrządzić 6 porcji. Szacowany czas przygotowania dania to 30-60 minut.

Sposób przygotowania żurku bez zakwasu

  1. Do garnka nalać 1,5 l zimnej wody.
  2. Dodać pokrojoną w plastry marchewkę, pietruszkę i liść laurowy.
  3. Kiedy wywar zacznie kipieć dodać pokrojoną w plastry i kostkę kiełbasę. Gotować przez ok. 10 minut.
  4. W międzyczasie bardzo mocno rozgrzać patelnię, podsmażyć pokrojony w kostkę boczek, a na wytopionym tłuszczu posiekaną cebulę.
  5. Całość przełożyć do garnka z zupą i gotować kolejne 10 min aż wszystkie warzywa będą miękkie.
  6. Na koniec wymieszać mleko, mąkę i śmietanę w kubeczku, dodać odrobinę wywaru z zupy i wlać do garnka, ciągle mieszając w celu niedopuszczenia do powstania grudek.
  7. Gotową zupę doprawić wedle uznania solą oraz pieprzem, a także obficie posypać majerankiem.

Wedle uznania, żurek podawać można z ugotowanym jajkiem i pieczywem, co sprawi, że danie otrzyma nowy wachlarz smaków i z pewnością przypodoba się niejednemu z gości na obiedzie wielkanocnym. Zaserwowanie żurku z tymi dodatkami pozwoli również na personalizację dania wedle gustów smakowych, której dokonają konsumujący.

Żurek z zakwasu żytniego

Składniki:

  • 2 litry bulionu
  • 500 ml zakwasu żytniego
  • 4 (surowe) białe kiełbasy
  • 200 g boczku
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki śmietany 30% lub 36%
  • suszony, starty majeranek
  • sól
  • pieprz

opcjonalnie - do podania ugotowane na twardo jajka

Z podanych składników można przyrządzić 6-8 porcji. Szacowany czas przygotowania dania to 60 minut.

Sposób przygotowania żurku z zakwasu żytniego

  1. Podgrzać bulion.
  2. Wrzucić na patelnię pokrojony w kosteczkę boczek i podsmażyć. Gdy zacznie się z niego wytapiać tłuszcz, dodać posiekaną cebulę i smażyć na średnim ogniu, do momentu, gdy boczek i cebula będą zarumienione.
  3. Do gorącego bulionu dodać boczek i cebulę z patelni, białą kiełbasę i gotować na małym ogniu przez ok. 35 minut.
  4. Stopniowo dodawać zakwas, aż do uzyskania pożądanego smaku.
  5. Do garnka dodać rozgnieciony ząbek czosnku, dwie małe łyżeczki chrzanu oraz majeranek.
  6. Zupę gotować jeszcze przez kilka minut na niewielkim ogniu, a po zdjęciu garnka z ognia, dodać śmietanę.
  7. Opcjonalnie - przed podaniem dodać do żurku kiełbasę i doprawić wedle uznania solą i pieprzem.

Wedle uznania, żurek podawać można z ugotowanym jajkiem i pieczywem, co sprawi, że danie otrzyma nowy wachlarz smaków i z pewnością przypodoba się niejednemu z gości na obiedzie wielkanocnym. Zaserwowanie żurku z tymi dodatkami pozwoli również na personalizację dania wedle gustów smakowych, której dokonają konsumujący.

Wróć

Proste przepisy na mazurka w wersji tradycyjnej, kajmakowej i fit
Domowe przepisy na białą kiełbasę zapiekaną w piekarniku, parzoną i smażoną
Przepisy na cytrynową i dwukolorową wielkanocną babkę piaskową
Przepisy kulinarne, właściwości, kalorie, witaminy
Mazurek wielkanocny
Domowe przepisy na białą kiełbasę
Babka piaskowa
Zakwas z buraków
Gazetka NETTO