Wielkanocny przepis na sałatkę gyros (w wersjach: na piątkę, warstwową, ze świeżymi owocami)

Sałatkę gyros znają wszyscy miłośnicy kurczaka. Jest częstym gościem na weselnych stołach, podczas przyjęć z przyjaciółmi, czy też rodzinnych świąt. Może być przyrządzana w wersji świeżej z pomidorami i aromatycznymi ogórkami albo w towarzystwie konserwowych ogórków i gotowanych jajek. Warstwowy gyros wygląda efektownie i kolorowo, a jego smak sprawia, że zawsze znika jako pierwszy. Nieważne z jakimi dodatkami, sałatka z kurczakiem w stylu gyros zawsze znajdzie swoich amatorów.

Sałatka gyros na piątkę

Gyros na piątkę to przepis na sałatkę z pięciu głównych składników: mięsa kurczaka, kapusty pekińskiej, konserwowych ogórków, gotowanych jajek i sosu majonezowo- keczupowego.

Czas przygotowania: około godziny
Ilość porcji: minimum 8

Składniki:

  • podwójny filet z piersi kurczaka
  • duża kapusta pekińska
  • 6 jajek
  • pół słoika ogórków konserwowych (6-8 sztuk)
  • średni majonez
  • ostry keczup
  • opakowanie przyprawy gyros
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania sałatki gyros na piątkę

  1. Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na małą kosteczkę. Oprószamy go obficie przyprawą i obsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Mięso zostawiamy do ostygnięcia na patelni, dzięki czemu pozostanie soczyste.
  2. Jajka gotujemy, obieramy ze skorupek i kroimy w kostkę.
  3. Ogórki osuszamy z zalewy i też kroimy w kosteczkę.
  4. Kapustę szatkujemy.
  5. Wszystkie składniki wsypujemy do dużej miski. Na początku może być trudno je wymieszać, ale po dodaniu sosu objętość sałatki znacznie się zmniejszy.
  6. W osobnej misce przygotowujemy sos. Majonez łączymy z około połową opakowania keczupu i resztą przyprawy gyros.
  7. Próbujemy i doprawiamy według potrzeb solą, pieprzem lub keczupem.
  8. Sos mieszamy z wystudzonym mięsem, jajkami i warzywami.

Jeśli sałatka ma być gotowa do spożycia od razu po wykonaniu, warto zacząć od sosu i schować go w lodówce, aby smaki się "przegryzły" zanim pokroimy resztę składników. Gotową sałatkę przechowujemy w lodówce, najlepiej maksymalnie do 3-4 dni.

Sałatka warstwowa gyros

Warstwowy gyros to apetycznie kolorowa propozycja na sałatkę z kurczakiem, warzywami i wyrazistym sosem.

Ilość porcji: minimum 8
Czas przygotowania: około godziny

Składniki:

  • jeden podwójny filet z kurczaka
  • słoik ogórków konserwowych
  • 1 cebula
  • puszka kukurydzy
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • duża kapusta pekińska
  • 10 łyżek keczupu
  • 10 łyżek majonezu
  • opakowanie przyprawy gyros
  • olej do smażenia
  • sól do smaku

Sposób przygotowania warstwowej sałatki gyros

  1. Pierś kurczaka płuczemy, osuszamy i kroimy w kosteczkę.
  2. Mięso obficie oprószamy przyprawą gyros i obsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Pozostawiamy na patelni do ostygnięcia, dla zachowania soczystości.
  3. Ogórki konserwowe, paprykę żółtą i czerwoną oraz cebulę kroimy w kostkę. Cebulę możemy lekko posolić.
  4. Szatkujemy kapustę. Lekko solimy i delikatnie zgniatamy w dłoniach.
  5. Kukurydzę odsączamy.
  6. Układamy gotowe warstwy w kolejności: mięso, keczup, ogórki konserwowe, cebula, kukurydza, majonez, papryka, kapusta pekińska.

Sałatkę przygotowujemy w szklanej przezroczystej misce, najlepiej z płaskim dnem. Przed podaniem można polać wierzch keczupem.

Gyros ze świeżymi warzywami

Lżejsza wersja sałatki gyros ze świeżymi pomidorami i zielonymi ogórkami, znajduje swoich zwolenników zwłaszcza w sezonie letnim, kiedy warzywa są najsmaczniejsze.

Liczba porcji: około 6
Czas przygotowania: około 45 min

Składniki:

  • jeden podwójny filet z piersi kurczaka
  • 3 duże pomidory
  • 2 ogórki
  • 2 czerwone cebule
  • 1/2 główki kapusty pekińskiej
  • puszka kukurydzy
  • 5 łyżek keczupu
  • 5 łyżek majonezu
  • opakowanie przyprawy gyros
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania sałatki gyros ze świeżymi warzywami

  1. Pierś z kurczaka płuczemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę.
  2. Mięso obsypujemy przyprawą gyros i smażymy na niewielkiej ilości oleju. Zostawiamy do ostygnięcia.
  3. Pomidory i ogórki kroimy w średniej wielkości kostkę. Dla koloru lepiej pozostawić ogórki ze skórką.
  4. Szatkujemy kapustę, lekko solimy i delikatnie zgniatamy w palcach.
  5. Kukurydzę odsączamy.
  6. Cebulę kroimy w piórka.
  7. Z keczupu i majonezu w osobnej miseczce przygotowujemy sos i doprawiamy go resztą przyprawy gyros.
  8. Przygotowane składniki układamy warstwowo w kolejności: pomidory, kukurydza, połowa sosu, ogórki, cebula, mięso, reszta sosu, kapusta pekińska.

Sałatkę układamy w szklanej, przezroczystej misce. Podajemy ze świeżymi listkami kolendry lub pietruszki. 

Chociaż sałatka gyros nie jest tradycyjną potrawą, ma tak samo wielu fanów, co klasyczna jarzynowa. Jeżeli szykujemy przyjęcie, to niezależnie od okazji, sałatka z kurczakiem w stylu gyros to gwarantowany hit.

Wróć

Przepisy na schab pieczony w rękawie
Trzy przepisy na żurek na zakwasie, żurek bez zakwasu i żurek na zakwasie żytnim
Przepisy na tradycyjny pasztet i pasztet z jajkiem
Przepisy na barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami i kiełbasą
Przepisy na schab pieczony w rękawie
Wielkanocny żurek
Pasztet wielkanocny
Przepisy na barszcz biały
Gazetka NETTO