Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Sprawdzony przepis na ciasteczka korzenne

Święta Bożego Narodzenia kojarzą się przede wszystkim z różnymi słodkimi wypiekami, a także z zapachem miodu, cynamonu czy goździków. Prawie w każdym domu panuje atmosfera przygotowań okraszona magią smakowitych zapachów, które powodują, że na samą myśl o spróbowaniu choćby kęsa, nawet dorosłym cieknie ślinka.

Wszystkie te kuszące wonie przypraw korzennych znaleźć można w pierniczkach, które wieszamy na choinkach czy w staropolskim pierniku, który przygotowujemy parę tygodni przed świętami, by ciasto "dojrzało" i usatysfakcjonowało nawet najbardziej dekadenckie podniebienia. Jeżeli jednak z jakichś powodów mamy ochotę na coś innego niż znany wszystkim piernik, możemy pomyśleć o kruchych i pysznych ciasteczkach korzennych. Smakują one trochę inaczej niż pierniczki ze względu na dodatek ziela angielskiego.

Poniżej zaprezentowany jest sprawdzony przepis na ciasteczka korzenne z dodatkiem miodu oraz wytłumaczenie, jakich zmian dokonać przy wyborze składników, aby uzyskać gotowe ingrediencje na wersję wegańską.

Przepis na kruche ciasteczka korzenne

Trudność przygotowania: łatwe

Typ potrawy: deser

Ilość porcji: 40 ciasteczek

Składniki:

  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • 100 g cukru pudru
  • 250 g mąki pszennej (w bezglutenowej wersji ciasteczek można użyć mąki kokosowej, orzechowej, ryżowej bądź owsianej)
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanych goździków
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Na samym początku należy wyjąć masło z lodówki w ciepłe miejsce, aby trochę zmiękło.
  2. Następnie ubijamy miękkie masło z cukrem, aż do uzyskania gładkiej masy. Potem należy dodać jajko i znowu ubijać około 3 minuty.
  3. W kolejnym etapie do masy dodajemy miód, mąkę, przyprawy korzenne (imbir, cynamon, ziele angielskie, goździki) oraz proszek do pieczenia i miksujemy do momentu uzyskania przez nas gładkiego ciasta.
  4. Gotowe ciasto formułujemy w kulę i wkładamy na mniej więcej godzinę do lodówki, aby stwardniało. Wówczas będzie nam łatwiej je rozwałkować.
  5. Po upływie tego czasu wyjmujemy kulę ciasta z lodówki i dzielimy je na trzy części. Jedną z nich należy rozwałkować na odpowiednią grubość, po czym powycinać kształty przy użyciu ulubionych foremek.
  6. Ciasteczka pieczemy w 180°C przez około 10 minut (aż uzyskają złoty kolor i staną się rumiane).
  7. Analogicznie postępujemy z resztą ciasta z lodówki.

Jak zamienić składniki oraz kroki przygotowania potrawy, aby uzyskać przepis na wegańskie ciasteczka korzenne?

Wystarczy, że zamiast jajka, dodamy do ciasta małego dojrzałego banana, a zamiast masła z kolei, użyjemy 150 ml oleju roślinnego. Miód w przepisie na ciasteczka korzenne możemy zamienić na syrop daktylowy bądź syrop klonowy.

Wróć

Płatki owsiane na wodzie
Genialny przepis na omlet z płatkami owsianymi
Płatki owsiane na mleku
Płatki owsiane
Płatki owsiane na wodzie
Genialny przepis na omlet z płatkami owsianymi
Płatki owsiane na mleku
Płatki owsiane
Gazetka NETTO