Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Przepis na lukier do pierników

Do dekorowania pierników często kupujemy gotowy lukier, a przecież bardzo łatwo przyrządzić go samodzielnie. Będzie nie tylko pyszny, ale też zdrowszy, bo pozbawiony utrwalaczy. Domowy lukier wspaniale podkreśli smak świątecznych wypieków.

Tradycyjny domowy lukier

Najbardziej popularny jest biały lukier. To doskonały dodatek do pierników, ciast drożdżowych i domowych pączków. Nie tylko zdobi wypieki, ale też smakuje najbardziej wybrednym łakomczuchom. Lukier powinien mieć płynną konsystencję, by można było go łatwo rozprowadzić na powierzchni ciasta. Jednocześnie nie może być za rzadki, by nie spłynął przed zastygnięciem. Należy pamiętać, że lukrem dekoruje się wystudzone wypieki. Z ciepłych spłynie, będzie wsiąkał w ciasto lub nieestetycznie popęka po zastygnięciu.

Trudność przygotowania: bardzo łatwe

Typ potrawy: dodatek do deserów

Sugerowana liczba składników wystarczy do dekoracji ciasta o wymiarach typowej blachy 20x25.

Składniki:

  • 4,5 łyżki mleka
  • 1,5 szklanki cukru pudru

Sposób przygotowania:

  • Cukier puder wsypujemy do rondelka.
  • Dodajemy odmierzoną porcję mleka. Mleko może być ciepłe, łatwiej będzie rozetrzeć cukier.
  • Całość ucieramy/mieszamy łyżką do otrzymania gładkiej masy, w której nie będą wyczuwalne drobinki cukru pudru.
  • Przygotowany lukier od razu, zanim zakrzepnie, rozlewamy na dekorowane ciasto. Na pierniczkach lukier można rozprowadzać łyżką.

Kolorowy lukier do pierników - naturalnie

Najbardziej intensywne kolory lukru uzyskamy używając barwników spożywczych. Do naszego tradycyjnego domowego lukru wystarczy dodać niespełna kroplę substancji pod koniec ucierania, by uzyskać wyrazisty kolor. Jednak zamiast chemicznych barwników możemy użyć naturalnych soków, które przeważnie mamy w domowej spiżarce. Odrobina kuchennej magii w wyczarowywaniu kolorowych lukrów spodoba się wszystkim domownikom.

Kolorowy lukier przyrządzamy według podanego wyżej przepisu. Wystarczy mleko zastąpić kolorowym sokiem, zachowując proporcje.

  • Żółty lukier - sok z brzoskwini
  • Pomarańczowy lukier - sok pomarańczowy lub marchwiowy
  • Różowy lukier - sok malinowy
  • Czerwony lukier - sok porzeczkowy, żurawinowy lub wiśniowy
  • Niebieski lukier - sok z jagód
  • Zielony lukier - sok z liści szpinaku

W wymienionych przypadkach cukier zagłuszy smak, nie ma zatem obaw, że piernikowy domek będzie miał np. lekko szpinakową nutę.

Smakowe dodatki do lukru

Dla wzbogacenia smaku tradycyjnego domowego lukru z mleka i cukru najczęściej używa się soku z cytryny. Wystarczy kilka kropli (płaska mała łyżeczka), by wyczuwalny był cytrynowy aromat. Sok z cytryny może też posłużyć do zabarwienia lukru na lekko żółty kolor.

Do wzbogacenia smaku lukru możemy także użyć ulubionych zapachów/aromatów do ciast. Do najbardziej intensywnych należą: arakowy i migdałowy. Pamiętajmy jednak, że powinny pasować także do dekorowanego ciasta. Jeżeli zdecydujemy się na dodanie aromatów, nie używajmy większych ilości niż dosłownie kilka kropli.

Dekorowanie domowych wypieków należy do najprzyjemniejszych przedświątecznych czynności w kuchni. W tę pracę szczególnie chętnie włączają się dzieci. Nie ma jak własnoręcznie wykonane i ozdobione pierniczki, które można podarować bliskim w czasie świątecznych spotkań. A już dekorowanie kolorowym lukrem domków z piernika to doskonała rodzinna zabawa.

Wróć

Przepisy na schab pieczony w rękawie
Trzy przepisy na żurek na zakwasie, żurek bez zakwasu i żurek na zakwasie żytnim
Przepisy na tradycyjny pasztet i pasztet z jajkiem
Przepisy na barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami i kiełbasą
Przepisy na schab pieczony w rękawie
Wielkanocny żurek
Pasztet wielkanocny
Przepisy na barszcz biały
Gazetka NETTO