Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Prosty przepis na wielkanocny żurek z kiełbasą i jajkiem

Co roku, w towarzystwie babki piaskowej, pisanek i białej kiełbasy, na polskich stołach gości żurek wielkanocny. Ten, który gotowało się dawniej, znaczenie różnił się od pysznej, aromatycznej zupy pachnącej majerankiem, którą spożywa się dzisiaj. Była to mizerna zupa, do której przygotowania używało się jedynie mąki żytniej i piętki chleba. Jednak, żeby tradycji stało się zadość, warto poznać ciekawe przepisy, dzięki którym w każdej kuchni będzie unosił się zapach domowego, wielkanocnego żurku.

Prosty żurek wielkanocny – danie z tradycją

Szkopuł tkwi w składnikach, a konkretniej, w odpowiednio dobranych proporcjach. Składniki powinny tworzyć harmonijną mieszankę.

Składniki:

  • 3 szklanki zakwasu
  • 15 dag wędzonego boczku
  • Łyżka oleju
  • 1 duża cebula
  • Pół szklanki tłustej śmietany
  • Łyżka mąki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego

Czas przygotowania żurku w tej wersji zajmuje 50 minut. Można liczyć na 6 głębokich talerzy tej aromatycznej zupy. Zanim jednak nadejdzie czas konsumpcji, trzeba ją ugotować. Przepis jest prosty, więc nawet amatorzy gotowania dadzą radę.

Sposób przygotowania prostego żurku wielkanocnego

  1. Pokroić cebulę i czosnek na kawałki dowolnej wielkości. To samo zrobić z boczkiem.
  2. Na patelnię wylać łyżkę oleju i podsmażyć cebulkę. Następnie dodać uprzednio pokrojony w kostkę boczek. Na koniec, na parę chwil na patelnię wsypuje się posiekany czosnek.
  3. Do garnka wlać 4 szklanki wody i dodać ziele angielskie, pieprz w ziarnach, i gotować na niewielkim ogniu przez około 15 minut.
  4. Do garnka dodać podsmażoną cebulę z boczkiem i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut.
  5. Rozrobić łyżkę śmietany z łyżką mąki.
  6. Do ugotowanego wywaru wlać żur.
  7. Dodać kilka łyżek gorącej zupy do uprzednio połączonej mąki ze śmietaną i dokładnie wymieszać. Gdy konsystencja jest jednolita, bez grudek, należy wlać ją do zupy.
  8. Zagotować zupę.

Żurek zaleca się doprawić do smaku solą i pieprzem oraz aromatycznym majerankiem. Doskonale smakuje z ziemniakami okraszonymi skwarkami i z chlebem posmarowanym grubą warstwą masła. Zupę nalaną do talerzy można ozdobić liśćmi świeżego majeranku.

Żurek wielkanocny z kiełbasą i jajkiem – tradycyjny smak

Żurek zawsze smakuje dobrze, ale żeby był jeszcze smaczniejszy, warto przygotować go na domowym zakwasie.

Składniki:

  • 2 litry bulionu
  • 4 łyżki tłustej śmietany
  • 2 łyżeczki tartego chrzanu
  • 1 ząbek czosnku
  • 300 g boczku
  • 0,5 l zakwasu żytniego
  • 4 surowe białe kiełbasy
  • 1 cebula średniej wielkości
  • przyprawy do smaku, tj. sól, pieprz i majeranek.

Przygotowanie zupy zajmuje mniej więcej godzinę. Warto go przygotować, gdy rodzina tłumnie przybędzie na świąteczne śniadanie. Spokojnie starczy dla 8 osób. Żeby go przygotować, należy:

Sposób przygotowania żurku wielkanocnego z kiełbasą i jajkiem

  1. Podgrzać bulion.
  2. Na patelni podsmażyć posiekaną w kosteczkę cebulę i pokrojony boczek. Poczekać, aż produkty się zarumienią.
  3. Do garnka z bulionem wlać zawartość patelni oraz kiełbasę. Wywar należy gotować przez około 50 minut.
  4. Do garnka wlać połowę zalecanego zakwasu. Trzeba go dobrze rozmieszać i sprawdzić, czy kwaskowatość żurku jest odpowiednia. Jeśli nie, dolać resztę zakwasu.
  5. Do garnka wrzucić rozgnieciony ząbek czosnku, dodać chrzan i majeranek.
  6. Gotować przez kolejne 10 minut. Po zdjęciu zupy z garnka dodać wymieszaną z łyżką gorącego żuru śmietanę.

Tak przygotowany żurek można podawać w chlebkach lub tradycyjnie w talerzach. Do zupy dodać jajko na twardo w ilości według uznania. Kiełbasę z żurku przed podaniem należy pokroić i dodać plasterki do każdej porcji.

Smakosze, którzy lubią wiedzieć, co konkretnie jedzą, cenią sobie możliwość przygotowania domowego zakwasu. Warto znać przepis i wykorzystać go, jeśli ma się ochotę.

  1. Do słoika należy wsypać 9 łyżek żytniej mąki i zalać ją 0,5 l wody.
  2. Słoik przykryć ściereczką i odstawić na średnio 5 dni. Codziennie warto wymieszać zawartość.

Tak przygotowany zakwas może stać w lodówce przez około 2 tygodnie.

Jeśli w kuchni unosi się zapach chrzanu i aromat świeżego majeranku, którego w żurku nigdy za wiele to najpewniej znak, że nadszedł czas Świąt Wielkanocnych.

Wróć

Trzy przepisy na żurek na zakwasie, żurek bez zakwasu i żurek na zakwasie żytnim
Domowe przepisy na białą kiełbasę zapiekaną w piekarniku, parzoną i smażoną
Proste przepisy na mazurka w wersji tradycyjnej, kajmakowej i fit
Ciekawe pomysły na dania z kiełbasą
Wielkanocny żurek
Domowe przepisy na białą kiełbasę
Mazurek wielkanocny
Ciekawe pomysły na dania z kiełbasą
Gazetka NETTO