Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Prosty i sprawdzony przepis na tradycyjny sernik

Tradycyjny sernik to ciasto, które większości z nas kojarzy się ze świętami w domu rodzinnym. Jego smak przenosi nas w czasie do najprzyjemniejszych momentów dzieciństwa. Przygotowanie dobrego sernika, nie jest trudne, choć może zająć nieco czasu. Najważniejsze to zadbać by wszystkie składniki były dobrej jakości.

Poziom trudności: umiarkowane

Liczba porcji: 12

Typ potrawy: deser

Składniki:

  • 1 kg twarogu (gotowego lub zmielonego co najmniej dwukrotnie)
  • kostkę masła (w temperaturze pokojowej)
  • 350 gram cukru pudru
  • 6 dużych jajek
  • 1 cukier wanilinowy
  • mały kubeczek śmietanki 36%
  • 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie należy rozpocząć od dokładnego zmielenia sera. Najlepiej dwukrotnie. Jeśli mamy gotowy ser do sernika czynność tę możemy pominąć.
  2. Następnie należy oddzielić białka od żółtek. Należy zrobić to bardzo dokładnie. W białkach nie może zostać nawet najmniejsza część żółtek, gdyż piana się nie ubije. Białka można na czas przygotowania masy schować do lodówki.
  3. Do miski porcjami wkładać masło, dodawać żółtka jaj i po jednej łyżce cukru pudru. Ubijać mikserem do wyczerpania składników i powstania puszystej masy. Przy tej czynności nie należy się spieszyć. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dzięki temu łatwiej będzie nam je połączyć.
  4. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodać część zmielonego sera. Po chwili ubijania dodać pozostały ser.
  5. Gdy składniki się połączą dodać cukier waniliowy, śmietankę i mąkę ziemniaczaną.
  6. Ubijać jeszcze przez chwilę. Następnie w osobnej misce ubić białka jaj na sztywną pianę.
  7. Wyłączyć mikser i delikatnie szpatułką wymieszać białka z masą serową. Tę czynność powinniśmy wykonać bardzo powoli. To od niej zależy czy nasz sernik ładnie wyrośnie i będzie puszysty.
  8. Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować niewielką ilością masła. Można posypać ją bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. To ułatwi nam wyjęcie sernika z formy po upieczeniu. W bardziej wykwintnej wersji mąkę możemy zastąpić zmielonymi migdałami lub orzechami.
  9. Przełożyć powstałą masę do tortownicy. Piec przez 60 minut w temperaturze 170 stopni. Należy pamiętać, aby nie wyjmować sernika z piekarnika od razu po zakończeniu pieczenia. Najlepiej jest najpierw delikatnie uchylić piekarnik i poczekać kilkadziesiąt minut, aż temperatura się wyrówna. Dopiero wtedy wyjąć sernik z piekarnika. Dzięki temu sernik zachowa puszystość i nie opadnie.
  10. W tradycyjnej wersji sernik wystarczy posypać z wierzchu odrobiną cukru pudru. Można go także polać ulubioną polewą.

Tradycyjny sernik można przygotować dzień wcześniej. Jest to przepis bazowy, który można urozmaicić różnego rodzaju dodatkami. Najlepiej smakuje z dodatkiem polewy czekoladowej lub świeżymi owocami. Jeśli nie mamy do nich dostępu dobrze sprawdzi się również ulubiona konfitura. Inną opcją jest polanie sernika z wierzchu lukrem lub karmelem. Taki sernik na pewno zachwyci każdego a podany do popołudniowej kawy lub herbaty będzie idealnym zakończeniem posiłku.

Ciasta na Boże Narodzenie. 3 proste przepisy na pyszne ciasta bożonarodzeniowe

Wróć

Przepisy na schab pieczony w rękawie
Trzy przepisy na żurek na zakwasie, żurek bez zakwasu i żurek na zakwasie żytnim
Przepisy na tradycyjny pasztet i pasztet z jajkiem
Przepisy na barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami i kiełbasą
Przepisy na schab pieczony w rękawie
Wielkanocny żurek
Pasztet wielkanocny
Przepisy na barszcz biały
Gazetka NETTO