Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Proste przepisy na wigilijną zupę grzybową

Przyjęło się, że na wigilijnym stole nie może zabraknąć darów natury pochodzących z pól, sadów i lasów. Dzięki wykorzystaniu wszystkich składników w kuchni gospodarze będą mogli w nadchodzącym nowym roku cieszyć się urodzajem. Kolacja powinna obfitować między innymi w grzyby, które są symbolem siły i zdrowia. To właśnie dlatego pojawiają się w kapuście, bigosie, krokietach i pierogach, a przede wszystkim w grzybowej zupie wigilijnej.

Tradycyjna zupa grzybowa

Trudność przygotowania: łatwe

Ilość porcji: 5-6

Typ potrawy: obiad lub kolacja

Składniki:

  • 350 g suszonych grzybów
  • biała część pora
  • 4 marchewki
  • 3 pietruszki
  • pół średniego selera
  • 1 biała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 ziela angielskie
  • 3 liście laurowe
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. W wieczór poprzedzający przygotowanie zupy dokładnie opłucz i zalej wodą suszone grzyby Odstaw je na noc do namoczenia.
  2. Umyj, obierz i pokrój na duże kostki warzywa: marchew, pietruszkę i seler. Włóż do dużego garnka i zalej zimną wodą. Dodaj cebulę oraz ząbki czosnku w łupinach.
  3. Dodaj ziele angielskie oraz liście laurowe. Gotuj przez godzinę pod przykryciem na małym ogniu.
  4. Odcedź bulion z warzyw. Dodaj wcześniej namoczone grzyby. Dalej gotuj na małym ogniu przez około 45 minut.
  5. Dodaj do zupy posiekane warzywa, które wcześniej gotowały się w bulionie (bez cebuli i czosnku).
  6. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Zupa grzybowa wigilijna to potrawa, bez której Polacy nie wyobrażają sobie Świąt Bożego Narodzenia. Już sam jej aromat łagodnie wprowadza nas w magiczny, świąteczny nastrój. Można ją podawać z łazankami, uszkami lub makaronem. Będzie wówczas o wiele bardziej sycąca.

Wigilijna zupa grzybowa

Wigilijna zupa grzybowa to jedna z dwunastu tradycyjnych potraw, którą w większości polskich domów rozpoczyna się uroczystą kolację poprzedzającą Święta Bożego Narodzenia. Klarowna, intensywna w smaku i bardzo aromatyczna, a przy tym niezwykle lekka. Pobudza kubki smakowe i jest znakomitym wstępem do kosztowania pozostałych tradycyjnych potraw.

Trudność przygotowania: łatwe

Ilość porcji: 6

Typ potrawy: obiad/kolacja

Składniki:

  • 300 g suszonych grzybów
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • pół selera
  • 2 białe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Przed przystąpieniem do gotowania zupy suszone grzyby zalewamy wodą i pozostawiamy je namoczone na kilka godzin.
  2. Następnie w tej samej wodzie gotujemy grzyby aż będą miękkie. Po zagotowaniu zdejmujemy szumy. Wyławiamy połowę porcji grzybów i odstawiamy ją.
  3. Myjemy, obieramy i kroimy w kostkę wszystkie warzywa. Dodajemy do wywaru.
  4. Dolewamy wody do przykrycia wszystkich składników. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 40 minut.
  5. W międzyczasie przygotowujemy się do zaciągnięcia zupy. Mieszamy mąkę ze śmietaną. Następnie dodajemy kilka łyżek gorącego bulionu i energicznie mieszamy.
  6. Dodajemy do zupy przyprawy.
  7. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, dodajemy porcję wcześniej odłożonych grzybów wraz z posiekaną cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy przygotowaną przed chwilą zaprawkę.
  8. Całość dodajemy do zupy i zagotowujemy.

Przed podaniem wigilijnej zupy grzybowej warto dodać do niej posiekaną świeżą natkę pietruszki, która delikatnie podkreśli smak. Potrawę podajemy z drobnym makaronem lub łazankami.

Ciasta na Boże Narodzenie. 3 proste przepisy na pyszne ciasta bożonarodzeniowe

Wróć

Przepisy na schab pieczony w rękawie
Trzy przepisy na żurek na zakwasie, żurek bez zakwasu i żurek na zakwasie żytnim
Przepisy na tradycyjny pasztet i pasztet z jajkiem
Przepisy na barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami i kiełbasą
Przepisy na schab pieczony w rękawie
Wielkanocny żurek
Pasztet wielkanocny
Przepisy na barszcz biały
Gazetka NETTO