Twaróg to jeden z najpopularniejszych produktów śniadaniowych. Nic w tym dziwnego, bo jest smaczny, sycący, zawiera niezbędne białko i do tego jest niskokaloryczny.
Dla wszystkich, którym znudziła się nieśmiertelna wersja twarożku ze szczypiorkiem, lub w wersji na słodko ze śmietaną i cukrem, proponujemy zdrowe i smaczne fit śniadania.
Śniadanie szybkie i proste, a jednocześnie bardzo efektowne – idealnie nada się dla gości lub jako element wielkanocnego stołu.
Składniki:
Wykonanie:
Pomidor obieramy i kroimy w kostkę, rzodkiewki ścieramy na tarce, szczypiorek siekamy, wszystkie składniki poza papryką mieszamy i doprawiamy według smaku. Wypełniamy powstałym nadzieniem przekrojone wzdłuż papryki i podajemy.
Jesteś na diecie high fat low carb i zależy Ci na pysznym śniadaniu, w którym wykorzystasz twaróg? Podpowiadamy, jak można go przemycić do diety w porannym posiłku.
Składniki:
Wykonanie:
W awokado wbijamy jajko w miejscu pozostałym po pestce, lekko oprószamy solą, pieprzem i zapiekamy w piekarniku aż do ścięcia białka. Podajemy z kanapką przygotowaną z plastra białego sera obłożonego pomidorem i szczypiorkiem.
Słodycz banana, kremowość twarogu zblendowanego z jogurtem i dodatki w postaci rodzynek i orzechów... Czy można chcieć czegoś więcej?
Składniki:
Wykonanie:
Banana obieramy, przekrajamy wzdłuż i podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju kokosowym. Twaróg blendujemy z jogurtem i miodem, mieszamy z rodzynkami i orzechami, zalewamy gorącego banana. Wierzch dekorujemy cynamonem, podajemy natychmiast.
Supertrik: ta wersja śniadania może być również deserem dla naszych gości, jeśli rodzynki kilka godzin wcześniej namoczymy w rumie.
Ta wersja kanapki jest idealna dla tradycjonalistów, którym będzie się kojarzyć z dwiema bardzo popularnymi polskimi zupami – koperkową i ogórkową. A któż z nas nie lubi wracać do smaków dzieciństwa?
Składniki:
Wykonanie:
Ogórek ścieramy na tarce o grubych oczkach, koperek siekamy. Twaróg mieszamy z jogurtem, dodajemy ogórek, koperek, przyprawiamy i mieszkamy. Całość rozsmarowujemy na chlebie, na wierzch układamy kilka gałązek koperku dla dekoracji.
Jeśli ograniczamy pieczywo, świetnym pomysłem może być zastąpienie chleba plastrami twarogu, obłożonego dowolnymi dodatkami. Wprowadza to też element zaskoczenia do codziennych, czasem nudnych kanapek.
Składniki:
Wykonanie:
Twaróg smarujemy keczupem i kolejno układamy sałatę, szynkę, ogórek i kiełki. Doprawiamy do smaku i voila – nasza twarogowa kanapka gotowa.
Jeżeli lubimy słodkie śniadania, ale szukamy nowych doznać, kanapka z twarogiem i brzoskiwinią jest właśnie tym co powinniśmy koniecznie spróbować!
Składniki:
Wykonanie:
Twaróg wymieszać z jogurtem i rozsmarować na bułce. Brzoskwinię pokroić w plastry, obłożyć kanapki, polać miodem i podprażonym na suchej patelni słonecznikiem.
Druga swojska i polska propozycja w tym zestawieniu, tym razem zainspirowana naszą polską szarlotką. Idealna nie tylko na śniadania, ale również wtedy, gdy mamy ochotę przegryźć coś słodkiego.
Składniki:
Wykonanie:
Twaróg wymieszać z jogurtem i rozsmarować na bułce. Jabłko zblendować na mus, orzechy drobno posiekać, wymieszać wraz z cynamonem i rozprowadzić mus na twarożku.
Dla osób, które cenią sobie śniadanie w wersji płynnej i preferują słodkie śniadaniowe koktajle proponujemy nasz białkowy szejk – nie tylko zapewni niezbędnego budulca w postaci białka, ale też doda energii i poprawni samopoczucie na cały dzień!
Składniki:
Wykonanie:
Całość blendujemy aż powstanie pyszny, gęsty koktajl.
Śniadanie w wersji fit dla łasuchów i fanów naleśników oraz racuchów - idealne dla naszych pociech.
Składniki:
Wykonanie:
Białka jajek ubijamy na pianę, twaróg blendujemy z żółtkami i miodem, dodajemy mąkę i mieszamy. Dodajemy rodzynki oraz - bardzo delikatnie - pianę z białek. Smażymy trzy placuszki na rozgrzanym maśle. Na wierzch można ułożyć dowolne owoce.
Czy może być coś zdrowszego od guacamole i kiełków? Owszem – kanapka przygotowana z twarogu, guacamole, pomidora i kiełków. Kto raz spróbuje – uzależni się już na zawsze.
Składniki:
Wykonanie:
Pomidor obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Awokado obieramy i rozgniatamy wraz z ząbkiem czosnku i sokiem z cytryny, przyprawiamy i rozsmarowujemy na plastrach twarogu, całość dekorujemy kiełkami.