Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Pizza z pastą Wawrzyniec. Grillowany bakłażan z mozzarellą

SKŁADNIKI

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki wody
  • 16 g drożdży suszonych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
  • 5 łyżek oliwy

Sos do pizzy:

  • 200 g przecier pomidorowy
  • 5 ząbków czosnku
  • 50 g listków świeżej bazylii

Wszystkie składniki sosu blendujemy.

Dodatki:

  • 200 g mozzarelli
  • 4-5 plastrów prosciutto
  • 100 g marynowanych karczochów
  • 1/2 słoika pasty Wawrzyniec grillowany bakłażan

PRZYGOTOWANIE

Wszystkie Mąkę, sól, cukier, wodę i drożdże łączymy ze sobą i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Gdy ciasto zaczyna odchodzić od ręki, przekładamy je do miski i przykrywamy natłuszczoną folią. Ciasto na pizzę zostawiamy do wyrośnięcia na minimum 1 godzinę do czasu, aż podwoi swoją objętość.

Gdy urośnie, wyjmujemy je z miski, kilka razy ugniatamy, dzielimy na kawałki i formujemy cienkie lub grubsze placki. Można je rozwałkować lub rozciągnąć.

Pizzę smarujemy sosem, na sosie rozsmarowujemy pastę z bakłażana, posypujemy startą mozzarellą, marynowanymi karczochami i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230 °C przez około 10-15 minut, w zależności od grubości ciasta. Na gotową pizzę układamy plastry prosciutto.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO