Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Pizza biała Calzone

Mistrzowskie przepisy
Mateusza Zielonki!

SKŁADNIKI

  • mozzarella – 1 szt.
  • pieczarki – 150g
  • czosnek – 2 ząbki
  • tymianek – 1 gałązka
  • por – 5cm
  • cytryna – 1 szt.
  • serek Philadelphia – 50g
  • śmietanka 30% – 50ml
  • sól
  • pieprz gruboziarnisty
  • olej, masło
  • gotowe ciasto na pizzę lub ciasto francuskie

PRZYGOTOWANIE

Pieczarki wyczyść i pokrój wzdłuż większym nożem Santoku. Podsmaż na patelni razem z czosnkiem. Sól i pieprz dodaj do smaku.
Odstaw pieczarki i na tej samej patelni podsmaż pokrojonego pora. Dodaj tymianek i łyżeczkę masła. Dodaj sól oraz pieprz do smaku. Smaż kilka minut. W szklance rozrób łyżkę serka Philadelphia z 50 ml śmietanki. Wymieszaj i dodaj do smażącego się pora. Smaż minutę, wyłącz ogień, skrop kilkoma kroplami cytryny. Jeśli posiadasz w domu oliwę truflową, użyj ją również.

Ciasto rozciągnij jak do pizzy. Na połowę wyłóż śmietanę z porem, na to pieczarki, mozzarella, kilka listków tymianku, kilka kropel oliwy z oliwek lub oliwy truflowej.
Zwiń drugą część pizzy na farsz. Włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury maksymalnej na 5-10 min.
Pizzę najlepiej piec na kamieniu wcześniej rozgrzanym w piekarniku.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO