Mazurek wielkanocny – proste przepisy na mazurka w wersji tradycyjnej, kajmakowej i fit

Mazurek to ciasto, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Ten tradycyjny składa się z kruchego ciasta, marmolady oraz słodkiej pomady przyozdobionej dużą ilością bakalii.

Co ciekawe, przepis na to tradycyjne polskie ciasto przybył do nas z Imperium Osmańskiego. Jego nazwa wzięła się od Mazurów (nie tych zamieszkujących Warmię i Mazury), przedwojennych mieszkańców Mazowsza, którzy traktowali ten słodki wypiek jako swoistą (bardzo słodką) nagrodę za wytrwanie w 40 dniowym poście poprzedzającym Wielkanoc.

Poniżej 3 przepisy na mazurki: tradycyjny z powidłami śliwkowymi, mazurek z masą kajmakową i wreszcie współczesna wersja FIT dla osób ostrożnie postępujących z tradycyjnymi słodkościami!

Tradycyjny Mazurek Wielkanocny

Pieczenie: 25 - 30 min, 12- 15 porcji

Składniki:

  • 250 g masła
  • 250 g mąki
  • 100 g cukru
  • 4 żółtka gotowane i 1 żółtko surowe
  • szczypta soli
  • skórka otarta z cytryny
  • słoiczek konfitury śliwkowej

Polewa czekoladowa:

  • 100 g masła
  • 50 g kakao
  • 120 g cukru pudru
  • 4 łyżki mleka

Dekoracja:

  • bakalie (np. orzechy laskowe, migdały, żurawina, kandyzowany ananas) wedle uznania

Sposób przygotowania tradycyjnego mazurka wielkanocnego

Ciasto można ugniatać ręcznie lub w mikserze na małych obrotach:

  1. Masło i cukier dokładnie utrzeć. Następnie dodajemy żółtka (ugotowane przecieramy przez sito) i skórkę z cytryny, dalej ucierając ciasto. Do gładkiej masy wsypujemy przesianą mąkę i szczyptę soli nie przestając ucierać.
  2. Z wyrobionego ciasta formujemy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i zostawiamy w lodówce przez 1godzinę.
  3. Po tym czasie, 2/3 ciasta należy rozwałkować na ok 1 cm grubości na oprószonej mąką stolnicy i wyciąć z niego prostokąt o wymiarach 20x30 cm (lub adekwatnie do używanej przez nas blaszki).
  4. Ciasto wyłożyć na blaszkę posmarowaną masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia
  5. Z reszty ciasta utoczyć wałeczki grubości ołówka i ułożyć na powierzchni ciasta ukośną kratkę
  6. Ciasto wsadzamy do nagrzanego do 180 ºC piekarnika i pieczemy 25-30 min
  7. Po wyjęciu z piekarnika ciasto powinno wystygnąć. Następnie w powstałe na cieście kwadraciki nakładamy konfiturę śliwkową.
  8. W rondelku rozpuszczamy masło. Do roztopionego tłuszczu dodajemy pozostałe składniki i podgrzewamy całość (ale nie gotujemy!) przez chwilę na wolnym ogniu, dokładnie mieszając. Następnie gotową polewę wykładamy na ciasto.
  9. Mazurka dekorujemy bakaliami wedle uznania.

Kajmakowy Mazurek Wielkanocny

Pieczenie: 20 min, 12- 15 porcji

Składniki:

Spód ciasta:

  • 250 g mąki
  • 100 g cukru pudru
  • 160 g zimnego masła
  • 2 żółtka

Masa kajmakowa:

  • puszka gotowej masy kajmakowej (zwanej "krówką") lub
  • puszka słodzonego mleka skondensowanego lub
  • 500 ml śmietanki 36 % i 0,5 szkl. cukru

Dekoracja:

  • bakalie (np. orzechy laskowe, migdały, żurawina, kandyzowany ananas) wedle uznania

Sposób przygotowania mazurka wielkanocnego z masą kajmakową

Ciasto można wyrabiać ręcznie lub w mikserze na średnich obrotach.

  1. Masło, żółtka i cukier puder dokładnie utrzeć, następnie dodać przesianą mąkę.
  2. Z wyrobionego ciasta uformować kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i wsadzić do lodówki na 60 min.
  3. Po wyjęciu ciasta z lodówki, należy je rozwałkować na grubość ok 6 mm, odmierzając prostokąt o wymiarach 20 x 30 cm (lub adekwatnie do rozmiarów blaszki, w jakiej zamierzamy upiec ciasto).
  4. Ciasto, które zostaje po odmierzeniu prostokąta należy wykorzystać do wykonania niewielkiego, ozdobnego brzegu ciasta. Odciętę ciasto wałkujemy w dłoniach w cienki wałek i układamy na brzegach ciasta. Powstałe brzegi warto przygnieść i spłaszczyć widelcem nadając im jednocześnie wzorek.
  5. Papier do pieczenia z przygotowanym ciastem umieszczamy w blaszce i pieczemy przez 20 min w piekarniku nagrzanym do 200 ºC.
  6. Gotowy spód należy wyciągnąć z piekarnika i zostawić do całkowitego wystudzenia
  7. Na zimne ciasto wylewamy kajmak:
    1. jeżeli używamy gotowej masy, warto wsadzić puszkę do gorącej wody, dzięki czemu masa będzie łatwiej się rozsmarowywać,
    2. jeżeli przygotowujemy masę kajmakową z mleka skondensowanego: puszkę z mlekiem wstawić do garna z wodą i gotować na małym ogniu przez ok. 2 godz.
  8. śmietankę 36% i cukier należy zagotować w rondelku, mieszając dokładnie zawartość garnka do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Całość gotować na małym ogniu przez 30 min. pamiętając, aby często mieszać zawartość rondelka, do czasu aż masa zgęstnieje i nabierze karmelowego koloru.
  9. Na wystudzone ciasto wykładamy maskę kajmakową. Całość zdobimy bakaliami wedle gustu i uznania!

Fit mazurek

Pieczenie: 20 min, 12- 15 porcji

Składniki:

Spód ciasta:

  • 90 g mąki orkiszowej
  • 1 ugotowane żółtko
  • 4 łyżki mleka kokosowego
  • 40 g masła
  • 3 łyżki ksylitolu

Solony karmel z daktyli:

  • 100 g świeżych daktyli
  • łyżka masła orzechowego
  • łyżka oleju kokosowego
  • szczypta soli
  • odrobina mleka kokosowego

Polewa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1/3 szklanki mleka kokosowego
  • łyżka kawy zbożowej
  • łyżka ksylitol

Dekoracja:

  • bakalie (np. orzechy laskowe, migdały, żurawina, kandyzowany ananas) wedle uznania

Sposób przygotowania mazurka wielkanocnego w wersji FIT

Ciasto można ugniatać ręcznie lub wyrobić w mikserze na średnich obrotach

  1. Masło, ksylitol i żółtko (przeciśnięte przez sitko) dokładnie utrzeć. Następnie dodajemy mleko i przesianą mąkę, dalej ucierając. Gotowe ciasto rozwałkować na grubość ok 1 cm, wyciąć prostokąt o wymiarach 20x30 (lub adekwatnie do wymiarów blaszki, na jakiej zamierzamy upiec ciasto) i wsadzić do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Spód piec 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 ºC. Po upieczeniu ciasto należy wystudzić.
  3. Składniki na solony karmel wrzucić do blendera i zblendować na gładką masę.
  4. Polewa czekoladowa: mleko, kawę i czekoladę wsadzić do rondelka i podgrzewać do momentu rozpuszczenia się czekolady, następnie dodajemy ksylitol, gotujemy przez minutę dokładnie mieszając wszystkie składniki.
  5. Na wystudzony spód wykładamy masę ze słonego karmelu i całość polewamy polewą czekoladową!
  6. Udekorować wedle uznania bakaliami.

Wróć

przepisy na cytrynową i dwukolorową wielkanocną babkę piaskową
Mango: Jak obrać, kroić i jeść mango?
Prosty przepis na prażoną cebulę do wykorzystania od zaraz!
Woda z cytryną na czczo
Babka piaskowa
Mango: Jak obrać, kroić i jeść mango?
Prażona cebula – jak zrobić?
Woda z cytryną na czczo
Gazetka NETTO