Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Mangostan - jak jeść owoc mangostanu?

Mangostan to jeden z najsmaczniejszych owoców tropikalnych, który cechuje się bogactwem witamin i korzystnymi dla zdrowia substancjami odżywczymi. Mangostan znany jest także pod nazwą garcynia, żółtopla lub smaczelina. Jakie właściwości ma ten owoc? W jaki sposób jeść owoc mangostanu?

Mangostan - Charakterystyka i występowanie

Owoc mangostanu spotkamy w ciepłych obszarach Ameryki Południowej. Można go także spotkać w Australii oraz niektórych krajach Azji. Można powiedzieć, że drzewo mangostanu to wiecznie zielona roślina cechująca się długimi, lśniącymi liśćmi oraz ciemnozielonym kolorem, który przyciąga wzrok. Co ciekawe, drzewa mangostanu sięgają nawet 25 metrów wysokości. Kwiaty drzewa są zielonkawe w środku i nieco żółte na zewnątrz. Niestety jest to roślina trudna w uprawie, a plony, jakie daje, nie są imponujące. Warto zaznaczyć, że drzewo daje owoce dopiero 10 lat po zasadzeniu pod warunkiem, że wzrasta w optymalnych do życia warunkach.

Owoce mangostanu

Mangostan właściwy rośnie w krajach Ameryki Południowej, Azji i Australii. To roślina trudna w uprawie, której sprzyja wyłącznie tropikalny klimat. Jeżeli temperatura spadnie do 7 stopni C, dojdzie do obumarcia sadzonek. Mangostan daje okrągłe, ciemnofioletowe owoce przypominające swoimi rozmiarami pięść. Można je z łatwością porównać do pomarańczy, ponieważ wnętrze tego owocu także podzielone jest w środku na sekwencje, natomiast skóra jest zarówno sucha, jak i gruba. Smak mangostanu także przypomina smak pomarańczy, jednak wyczuwalna jest tutaj także nuta ananasa, moreli oraz agrestu.

Mangostan — Właściwości

Mangostan to nie tylko smaczny owoc, ale także bardzo zdrowy. Zawiera witaminy z grupy B, E i A. Co prawda witaminy C nie znajdziemy w nim wiele, jednak bez wątpienia mangostan stanowi także jej źródło. Ponadto w owocu tym znajdziemy wiele składników mineralnych, takich jak sód, wapń i potas, a także cynk, miedź, mangan i żelazo. Mangostan dostarcza organizmowi substancje aktywne biologicznie jak antyoksydanty, które wymiatają z organizmu zbędne produkty przemiany materii i wolne rodniki odpowiadające za przedwczesne procesy starzenia się skóry. Wśród związków zawartych w manganie wymienić można także katechiny wykazujące działania antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe i przeciwbakteryjne. Według licznych badań znajdują się w nim także związki, które hamują rozwój wirusa HIV.

Dlaczego warto jeść owoce mangostanu?

Wśród dobroczynnych właściwości, jakie możemy dostrzec, zajadając się owocami mangostanu, wymienić można:

  • Pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego,
  • wspomaganie redukcji masy ciała,
  • profilaktykę miażdżycy,
  • profilaktykę nadciśnienia krwi i chorób sercowo-naczyniowych,
  • wspomaganie procesu leczenia dny moczanowej,
  • zapobieganie rozwojowi choroby Alzheimera,
  • wspomaganie leczenia chorób zwyrodnieniowych i reumatycznych,
  • przyspieszanie procesu gojenia się ran,
  • działanie przeczyszczające i moczopędne.

Jak obrać owoc mangostanu?

Owoc mangostanu należy zjeść na surowo. Aby obrać owoc konieczne będzie wykonanie kilku prostych kroków, dzięki którym już po kilku sekundach będziemy mogli raczyć się słodkim, delikatnym smakiem tej tropikalnej propozycji. W celu obrania mangostanu:

  1. Należy mocno przytrzymać mangostan i naciąć skórkę najlepiej nożem z ząbkami,
  2. W przypadku, jeżeli mangostan nie jest zbyt świeży, a jego skórka jest twarda, wówczas trzeba przeciąć je piłą,
  3. W nacięciu wykonanym za pomocą noża należy umieścić dwa palce i otworzyć owoc rozwierając boki,
  4. Jeżeli nie widać we wnętrzu mangostanu białych owoców, może to oznaczać, że nacięcie powinno być nieco głębsze.

Jak jeść mangostan?

Mangostan może być przechowywany zaledwie kilka dni. Warto więc przy zakupie upewnić się, czy owoc jest świeży. O jej braku może świadczyć sucha, nieco twarda skórka. To owoc, którego transport jest niezwykle trudny. Mangostan spożywa się jednak najczęściej w formie surowej, zupełnie tak, jak na przykład mandarynki lub tez spożywa się go w formie soku, syropu, a także koncentratu. Z części miąższu, w której nie znajdują się pestki, można przygotować pyszny dżem gotując go uprzednio wraz z cukrem i dodatkiem goździków. Mangostan to także ciekawy dodatek do sałatek oraz potraw, na przykład z curry. Mangostan z łatwością można zakonserwować, gotując go w połączeniu z brązowym cukrem.

Sałatka owocowa

Mangostan można użyć do urozmaicenia sałatki owocowej. To doskonały dodatek do truskawek i mango. Całość posypać można wiórkami kokosowymi, co sprawi, że sałatka nabierze iście tropikalnego charakteru! Owoce można także podać z ubitą śmietaną oraz dodać niewielką ilość soku z limonki.

Dodatek do kremu szampańskiego

W celu stworzenia kremu szampańskiego z mangostanem należy ubić 4 żółtka i 60 g cukru na jednolitą, puszystą piankę. Następnie należy ją postawić na garnku z gotującą się wodą. Stale mieszając, należy dodać 200-300 ml szampana, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Kiedy krem się ostudzi i zgęstnieje, do zestawu należy dodać owoce mangostanu, aby dopełniły niecodzienny smak deseru.

 

Wróć

Jedzenie grejpfruta na noc
Właściwości jabłka
Awokado
Banan jak przyrządzić?
Jedzenie grejpfruta na noc
Właściwości jabłka
Awokado
Banan jak przyrządzić?
Gazetka NETTO