Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Krokiety z kapustą i grzybami. Prosty przepis świąteczny

Krokiety z kapusta i grzybami to tradycyjne danie kuchni polskiej, mające bardzo wielu fanów. Wykonane są z ciasta naleśnikowego i nadziewane pysznym farszem. Mają złocistą, chrupiącą panierkę oraz delikatne, smakowite nadzienie. Lubią je zarówno wielbiciele kuchni wegetariańskiej, jak i osoby jedzące mięso.

Krokiety z kapustą i grzybami są bardzo często serwowane podczas różnych rodzinnych uroczystości, takich jak urodziny, Sylwester czy Wigilia Bożego Narodzenia. Najlepiej smakują podane w towarzystwie pysznego, domowego barszczu czerwonego, przygotowanego z zakwasu burczanego. Jest to potrawa uniwersalna, można ją podawać, kiedy nie mamy pewności, czy goście są nie są amatorami diety bezmięsnej. Wersji krokietów z kapusta i grzybami jest bardzo wiele.

Można je nadziewać farszem z cebuli, kapusty i grzybów. W zależności od preferencji, możemy dodać więcej lub mniej grzybów. Jeśli chodzi o rodzaj grzybów, to również można tutaj eksperymentować. Można dodać grzyby leśne, ale sprawdzą się bardzo dobrze również pieczarki lub boczniaki. Niektórzy do farszu lubią dodawać mięso mielone. Farsz można doprawić na ostro lub łagodnie. Oto podstawowy przepis na krokiety z kapusta i grzybami.

Lista potrzebnych składników na porcję dla 8 osób:

Ciasto na naleśniki:

  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody
  • 1-2 szklanki mąki
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka oleju lub oliwy z oliwek (i dodatkowo olej do smażenia)
  • pół łyżeczki soli

Farsz do krokietów:

  • 0,5 kg wypłukanej w zimnej wodzie kapusty kiszonej
  • 2 duże cebule
  • 1 łyżka masła
  • 80 g suszonych grzybów - namoczonych przez kilka godzin w wodzie, odciśniętych i zmielonych w maszynce do mięsa lub pokrojonych w kawałki
  • sól, pieprz, majeranek, papryka słodka w proszku

Dodatki do panierowania:

  • bułka tarta
  • 1 jajo
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę kiszoną należy posiekać na mniejsze fragmenty, zalać gorącą wodą i ugotować, aż będzie miękka (około 30 – 40 minut pod przykryciem).
  2. W międzyczasie cebulę pokroić i zeszklić na maśle
  3. Do zeszklonej cebuli dodać grzyby i smażyć na małym ogniu, tak aby zmiękły.
  4. Następnie dodać ugotowaną i odciśniętą kapustę, doprawić solą, pieprzem, majerankiem i papryką w proszku. Smażyć składniki razem na niewielkim ogniu przez 15 20 minut.
  5. Kolejnym krokiem jest zmielenie farszu przy pomocy blendera lub w maszynce do mielenia mięsa
  6. Składniki na ciasto naleśnikowe odmierzyć i umieścić w wysokim naczyniu. Wymieszać mikserem, trzepaczką lub przy pomocy blendera i odstawić na 10 minut
  7. Na patelnię wlać odrobinę oleju i dobrze ją rozgrzać. Usmażyć naleśniki.
  8. Naleśniki powinny lekko wystygnąć i odparować nadmiar wilgoci, aby było je łatwiej zawijać z farszem.
  9. Rozsmarować na każdym naleśniku cienką warstwę farszu z kapusty i grzybów i zawijać krokiety.
  10. Gotowe krokiety namoczyć w rozmąconym widelcem jaju i doprawić solą.
  11. Następnie obtoczyć każdego krokieta w bułce tartej i smażyć na oleju, aż do uzyskania ładnego, złocistego koloru.

Tak przyrządzone krokiety z grzybowo – kapuścianym farszem najlepiej podawać z gorącym barszczem lub surówkami. Potrawa jest bardzo zdrowa, sycąca i idealna na jesienny obiad. Krokiety są łatwe w przygotowaniu, choć wymagają trochę cierpliwości i są czasochłonne.

Ciasta na Boże Narodzenie. 3 proste przepisy na pyszne ciasta bożonarodzeniowe

Wróć

Przepisy na schab pieczony w rękawie
Trzy przepisy na żurek na zakwasie, żurek bez zakwasu i żurek na zakwasie żytnim
Przepisy na tradycyjny pasztet i pasztet z jajkiem
Przepisy na barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami i kiełbasą
Przepisy na schab pieczony w rękawie
Wielkanocny żurek
Pasztet wielkanocny
Przepisy na barszcz biały
Gazetka NETTO